Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Манифестација "Изађи ми на теглу"

  Ел. пошта Штампа
  12

  На платоу испред Дома синдиката, данас се стационирао јубиларни, пети караван „Изађи ми на теглу“. Крушевачке домаћице (и домаћини) такмичили су се у припремању најбољег ајвара, али су бројним посетиоцима били на располагању и разноврсни гастрономски специјалитети, укључујући и дегустацију домаћих пића. У добро расположење и ангажовање учесника, имала је прилике да се увери и градоначелник Јасмина Палуровић која је обишла штандове.

  Национално такмичење у припремању најбољег ајвара, траје од 17. августа до 13. октобра, а караван ће до тада обићи више од 30 градова широм Србије. Пријављено је  500 такмичарских екипа са 5.000 учесника који ће од око 130.000 комада паприке испећи 15 тона ајвара!

  2

  Данас је Крушевац на мапи највећег гастрономског каравана на Балкану. „Варјаче су укрстиле“ бројне припаднице лепшег пола, у исто време жене запослене у јавним предузећима, фабрикама и установама, доказујући да најпознатији српски гастрономски бренд има дубоко укорењену породичну традицију на српским трпезама.

  Окупљене учеснике, али и посетиоце, поздравила је директор Туристичке организације као суорганизатор манифестације, Сузана Милосављевић.

  3

  Надметање је званично отворила заменик градоначелника Крушевца Весна Лазаревић, поздравивши том приликом све учеснике, али и спонзоре који су обезбедили вредне награде.

  4

   

   

  8

  Такмичарима је обезбеђен штанд опремљен „смедеревцем" за печење паприка и спремање ајвара, дрвима, столовима, столицама и свим потребним посудама. Свака екипа добија и паприку у количини потребној за припремање једне „туре“ ајвара, затим тегле, уље, со...

  9

   

  10

   

   

   

  Прва награда је шпорет на коме су такмичари направили победнички ајвар, као и целокупна количина скуване зимнице. Победничка екипа представљаће сваки град учесник у великом финалу, а укупан наградни фонд у петој сезони каравана износи преко 2 милиона динара.

  5

   

  6

   

   

  За такмичаре и посетиоце припремљен је и богат забавни програм.

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid