Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Међународна конференција ЈВП „Србијаводе“

  Ел. пошта Штампа
  6

  Међународна конференција ЈВП „Србијаводе“ под називом „Поплаве у Србији- превенција, реакција, опоравак- научене лекције, наредни кораци“ одржана је јуче у Сава центру, а град Крушевац представили су градоначелник Јасмина Палуровић и начелник Одељења за ванредне ситуације Градске управе Крушевац Душан Тодоровић.

   

  Циљ конференције био је да прикаже да је, и поред успешно реализованих обимних санационих радова за довођење заштитних система у функционално стање за нове поплавне таласе, које је ЈВП „Србијаводе“ у сарадњи са Канцеларијом за управљање јавним улагањима Владе РС извршило у периоду од 2014- 2019. године, неопходно  константно улагање у превенцију, како би се спречиле последице глобалних и локалних климатских промена.

   

  Оцене научника недвосмислено указују да су поплаве на подручју Србије у блиској будућности у потпуности извесне, са последицама које могу превазићи и размере штета у 2014. години. Да ово није будућност, него реалност која  је Србију већ задесила, приказано је у филму „Поплаве у Србији- сви на истом задатку“.

   

  Почасни учесници конференције били су министар пољопривреде, шумарства и водопривреде г-дин Бранислав Недимовић, министар заштите животне средине г-дин Горан Триван, државни секретар министарства државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић, као и бројни други еминентни стручњаци.

    1

  Конференцију је отворио директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић који се својим обраћањем осврнуо на све остварене резултате у периоду опоравка од поплава, али и на оне активности које су неопходне да се предузму у циљу спречавања последица климатских промена у виду нових поплавних таласа. „Сведоци смо поплава које су погодиле и Америку, Немачку, Кину, Индију, Јапан, Аустралију, Русију, Грчку, Хрватску, односно да нема дела земљине површине који се није суочио са тешком ситуацијом. Дакле, то нам говори да није питање да ли ће се нешто десити, него када и где“- рекао је Пузовић.

    2

  Након тога, учесницима се обратио ресорни министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Бранислав Недимовић који је истакао да је неопходно променити начин размишљања када је реч о поплавама јер, како оцењује, више нису само проблем поплаве на великим рекама, већ да оне могу настати и од малих поточића широких 50cm до метар. „Ми смо свега свесни, доста радимо, много новца се уложило и тек ће улагати у годинама које су пред нама. Министар је нагласио да наука мора бити на првом месту, да како науука каже држава мора да испоштује и испрати, јер уколико дође до поплава, ту импровизацији нема места.

    3

  Министар заштите животне средине  Горан Триван истакао је да није требало да се деси 2014. година, да изгубимо људске животе и схватимо да пуно тога можемо сами да урадимо и да све оно што ЈВП „Србијаводе“ раде су припрема за будућност која је већ дошла.

   

  „Изменама Закона о локалној самоуправи уредили смомеђуопштинску сарадњу, како би општине и градови могли да се удружују у циљу бољег одговора на потребе својих заједница. Позивам градове и општине да се удруже и заједно предложе пројекте који ће допринети смањењу ризика и превенцији последица елементарних непогода. Данашња конференција је значајна јер са овог места заједно можемо да пошаљемо поруку да је превенција веома важна и да заједно треба да радимо на наредним корацима, како бисмо у сваком тренутку били спремни на реаговање“, рекао је државни секретар Бојан Стевић.

   

  У другом делу конференције, кроз презентације представника државних институција приказано је да само заједничким деловањем могу да се остваре изузетни резултати.

   

   

  У трећем делу конференције акценат је стављен на значај и улогу локалних самоуправа у целокупном систему организације, како одбране, тако и превенције од поплава.

    4

  Број примера добре праксе и сарадње ЈВП „Србијаводе“ са локалним самоуправама, општинама и градовима, се сваким даном увећавају. У духу добре сарадње  градоначелница града Крушевца  Јасмина Палуровић и председник градске  општине Обреновац  Мирослав Чучковића су кроз своје презентације показали примере добре праксе у сарадњи са ЈВП „Србијаводе“.

    5

   

  Kao закључак конференције намећу се чињенице да једино константним улагањем у водопривредну инфраструктуру, превентивне мере заштите од поплава, али пре свега бригом о животној средини, можемо да спречимо последице глобалних и локалних климатских промена.

   

  * текст и фотографије: ЈВП "Србијаводе"

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid