Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Одржана седница Социјално-економског савета

  Одржана седница Социјално-економског савета

  Ел. пошта Штампа
  1

  У корпорацији „Трајал“ данас је одржана седница колегијума Социјално – економског савета Републике Србије са представницима града Крушевца (градоначелник Јасмина Палуровић, заменик градоначелника Весна Лазаревић, начелник Градске управе Иван Анђелић и помоћник градоначелника Мирољуб Ћосић), Синдиката, Уније послодаваца, а тема је била организовање и функционисање Социјално – економског савета града Крушевца. Присуствовали су и министри рада, запошљавања и социјалне политике Зоран Ђорђевић, државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и заштите животне средине Горан Триван. Након састанка, потписан је Протокол о сарадњи између ЈП „Аеродром Росуље“ и АД аеродром „Никола Тесла“ из Београда.

   

  Смисао Протокола о сарадњи је пружање неопходне подршке и помоћи аеродрома „Никола Тесла“ у циљу обезбеђења услова за функционисање аеродрома „Росуље“. То конкретније подразумева заједничку израду анализа, елабората и друге пратеће документације која ће омогућити пре свега одрживи развој као најважнију компоненту.

  5

  Како је изјавио в.д. генералног директора АД Аеродрома „Никола Тесла“ Саша Влаисављевић, крушевачки аеродром биће оспособљен за одвијање ваздушног саобраћаја у сегментима који ће се временом проширивати (укључујући спортске, бизнис, комерцијалне летове и др.) У ту сврху, биће оформљен стручни тим сачињен од представника београдског аеродрома и Града Крушевца који ће заједнички и координисано радити на формулисању и реализацији постављених задатака.

  7

  В.д. директор ЈП „ Аеродрома Росуље“ Драгана Павловић напоменула је да се радови на изградњи одвијају према плану и да ће реализацијом овог пројекта Крушевац много добити на атрактивности код инвеститора, али и умногоме допринети свеукупном развоју Града.

  3

  Говорећи о састанку Социјално – економског савета града Крушевца који је претходио потписивању Протокола, министар рада, запошљавања и социјалне политике Зоран Ђорђевић је рекао да је циљ Владе у овој области подстицање формирања мреже Локалних савета који ће директно утицати на рад Републичког, у смислу давања иницијатива, предлога решења, промена незадовољавајућих законских одредби и сл.

  2

  Крушевац је 19. град у коме је формиран Локални савет и први у Србији у коме је одржан састанак Републичког.

   

  Ова чињеница, истакла је градоначелник Јасмина Палуровић, говори о томе да је Крушевац препознат као генератор позитивних промена, развоја и проактивног односа према привредном окружењу као и да се придружује напорима Владе на унапређењу дијалога између послодаваца и Синдиката. Том приликом, подсетила је на изузетну сарадњу коју остварује Град са ресорним министарствима и Владом, уз чију помоћ се реализују и многи капитални пројекти.

   

  Изнетом ставу придружио се и председник Већа савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић подвлачећи управо оживљавање социјалне компоненте као најбитније у преговорима у које се укључују и представници Владе. Без трипартитних разговора нема ни квалитетног решења, као ни потребног консензуса свих актера.

   

  3

  Председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић изјавио је да је корпорација "Трајал" у фази реанимације и да у том процесу има велику подршку локалне самоуправе, као и државе.Изграђено је неколико нових погона, а у плану су и две нове фабрике. С обзиром да компанија тренутно запошљава преко 1200 радника, веома је битно да они буду задовољни статусом и правима, а до задовољавајућих решења може се доћи само транспарентним разговором у који су укључене све заинтересоване стране са искристалисаним ставовима. "Трајал" је добар пример датог решења као могућег и одрживог и може послужити као илустратор сарадње запослених, односно Синдиката, послодавца и државе, чије учешће је  у великој мери резултирало оваквим пословним исходима.

   

  На састанку републичког Социјално – економског савета (такође одржаног у Крушевцу), поднете су иницијативе за доношење Националне стратегије у овој области, за измене Закона о пореском поступку и пореској администрацији , као и за измене Закона о порезу на имовину и укидање Закона о привременом умањењу пензија, а дата су и мишљења на нацрте Закона у области рада.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid