Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Обележена 71. годишњица рада Васпитно-поправног дома

  Обележена 71. годишњица рада Васпитно-поправног дома

  Ел. пошта Штампа

  1 У присуству високих званичника Министарства правде и локалне самоуправе, данас је крушевачки ВП Дом обележио 71 годину постојања и рада. Том приликом освештан је темељ храма Светих апостола Филимона и Онисима, а чинодејствовао је Владика крушевачке епархије Господин Давид са свештенством.

   

  5

  Присуствовали су директор БИЕ Братислав Гашић, државни секретар при Министарству правде Мирко Чикириз, директор Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић, градоначелник Јасмина Палуровић, заменик градоначелника Весна Лазаревић, помоћници Градоначелника, директори јавних предузећа и установа и бројне друге организације и појединци са којима Установа сарађује.

  2

   

  3

   

  4

   

  Након освештења темеља храма, приређен је програм у коме су учествовали штићеници Дома и ученици МШ " Стеван Христић".
  Кроз ову Установу, јединствену на простору Балкана, током 7 деценија, прошло је више од 10 000 малолетника.
  Директор Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић као представник ресорног Министарства, рекао је да се посебна пажња посвећује унапређењу инфраструктурних капацитета и услова објеката под надлежношћу ове Службе. У 5 последњих година, у те сврхе је издвојено више од 30 милиона динара за крушевачки Дом.
  Што се тиче успеха ове Установе, довољно је направити паралелу између стања пре 5 - 6 година и данас, када се од запуштених и руинираних објеката, направио нов, модеран, мултифункционалан центар за ресоцијализацију и интеграцију штићеника, у чему се такође региструју значајни помаци.
  Са многобројним активностима Дома и обнови објеката, присутне су упознали сами штићеници, као и управник Иван Мијаиловић, а  ради се о различитим врстама помоћи локалној заједници, подршци у реализацији програма, учешћу у хуманитарним акцијама, укратко о израженом социјално одговорном понашању које при том има и ефекте вишеструке корисности и стицања одговорности за малолетне преступнике. Такође, кроз разне секције и спортске садржаје на креативан начин они употпуњују слободно време, а могућност стицања образовања у дефицитарним занимањима, пружа им и могућност каснијег запослења.
  Бројне донације, финансијска и друга помоћ кроз пројекте, као и могућност сопствене зараде, квалитативно су знатно унапредили живот "станара", али и запослених. Такође, број повратника сведен је на минимум.
  Данашња свечаност била је и прилика за уручење Плакета и Захвалница појединцима и организацијама за сарадњу са Домом и помоћ у изградњи храма. Добитници Плакета као највиших признања су Његово Преосвештенство др Давид Перовић, директор БИЕ Братислав Гашић, министар правде Нела Кубуровић, директор Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић, генерални директор " Трајал " корпорације Милош Ненезић...и други.
  Као још једна активност у циљу помоћи за изградњу храма је и продајна изложба слика уметника са ликовне колоније, који су се одрекли своје зараде у донаторске сврхе.
   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid