Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Запосленима у изолацији и оболелима исплата пуне зараде

  Запосленима у изолацији и оболелима исплата пуне зараде

  Ел. пошта Штампа

  Vlada_republike_Srbije1 Влада Републике Србије донела је Закључак којим је обезбедила право на накнаду зараде у висини од 100 одсто запосленима који због непосредног излагања ризику ради обављања свог посла, лечења, збрињавања и обезбеђења оболелих привремено одсуствују са рада, јер се налазе у самоизолацији или изолацији или су оболели од COVID-19.

  Овај закључак је донет на предлог Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а првенствено се односи на наше лекаре, медицинско особље, војску и полицију.

  Они ће одсуство са рада доказивати решењем надлежног органа (санитарног инспектора, органа надлежног за контролу прелажења државне границе, царинског органа, изводом из евиденције МУП-а и друго), или извештајем лекара о привременој спречености за рад (дознака).

  Ово право послодавци могу да обезбеде на следећи начин:

  За првих 30 дана одсуства са рада висину накнаде зараде послодавци треба да исплате из својих средстава.

  Уколико је запослени на плаћеном одсуству више од 30 дана, послодавци могу да, почев од 31. дана одсуства са рада, висину накнаде зараде исплате тако што ће из средстава обавезног здравственог осигурања обезбедити законом прописани износ накнаде зараде, а из својих средстава обезбедити разлику до висине од 100 одсто основа за накнаду зараде.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid