print_grb.png

Манифестација "Изађи ми на теглу"

Штампа
12

На платоу испред Дома синдиката, данас се стационирао јубиларни, пети караван „Изађи ми на теглу“. Крушевачке домаћице (и домаћини) такмичили су се у припремању најбољег ајвара, али су бројним посетиоцима били на располагању и разноврсни гастрономски специјалитети, укључујући и дегустацију домаћих пића. У добро расположење и ангажовање учесника, имала је прилике да се увери и градоначелник Јасмина Палуровић која је обишла штандове.

Национално такмичење у припремању најбољег ајвара, траје од 17. августа до 13. октобра, а караван ће до тада обићи више од 30 градова широм Србије. Пријављено је  500 такмичарских екипа са 5.000 учесника који ће од око 130.000 комада паприке испећи 15 тона ајвара!

2

Данас је Крушевац на мапи највећег гастрономског каравана на Балкану. „Варјаче су укрстиле“ бројне припаднице лепшег пола, у исто време жене запослене у јавним предузећима, фабрикама и установама, доказујући да најпознатији српски гастрономски бренд има дубоко укорењену породичну традицију на српским трпезама.

Окупљене учеснике, али и посетиоце, поздравила је директор Туристичке организације као суорганизатор манифестације, Сузана Милосављевић.

3

Надметање је званично отворила заменик градоначелника Крушевца Весна Лазаревић, поздравивши том приликом све учеснике, али и спонзоре који су обезбедили вредне награде.

4

 

 

8

Такмичарима је обезбеђен штанд опремљен „смедеревцем" за печење паприка и спремање ајвара, дрвима, столовима, столицама и свим потребним посудама. Свака екипа добија и паприку у количини потребној за припремање једне „туре“ ајвара, затим тегле, уље, со...

9

 

10

 

 

 

Прва награда је шпорет на коме су такмичари направили победнички ајвар, као и целокупна количина скуване зимнице. Победничка екипа представљаће сваки град учесник у великом финалу, а укупан наградни фонд у петој сезони каравана износи преко 2 милиона динара.

5

 

6

 

 

За такмичаре и посетиоце припремљен је и богат забавни програм.