Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Обележен Дан државности Републике Србије

  Ел. пошта Штампа
  1

  Поводом Дана државности Републике Србије, данас су градоначелник Јасмина Палуровић и председник Скупштине града Живојин Милорадовић  положили венац на Споменик косовским јунацима.

   

  Дан државности Србије обележава се у знак сећања на 15. фебруар 1804., када је на верски празник Сретење, под вођством Карађорђа, у Орашцу, почео Први српски устанак, борба за ослобођење од вишевековног робовања под Турцима. На исти дан 1835., на великој Народној скупштини у Крагујевцу, проглашен је први Устав Србије познат као „Сретењски устав“, који је означио и почетак савремене српске државности. Сретење је за  Дан државности Србије проглашено 10. јула 2001. године.

    2

   

  3

  Венце су положили и начелник Расинског управног округа Бранислав Весић,  представници Резервних војних старешина, Удружења за неговање слободарских традиција,  делегација СУБНОР-а, Ратних војних инвалида.

    4

   

  5

   

  6

   

  7

   

  8

   

  Јутрошњем полагању венаца присуствовали су и представници Војске Србије, помоћници  градоначелника, градски већници, директори јавних предузећа и установа, представници политчких партија и грађани.

  9

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid