Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Скупштинa мреже ЦИВИНЕТ у Крушевцу

  Ел. пошта Штампа

  1 Град Крушевац – домаћин је 5. годишње Скупштине мреже ЦИВИНЕТ Словенија – Хрватска – Југоисточна Европа.

  ЦИВИНЕТ је мрежа градова и других учесника који се на подручју Словеније и Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније и Србије баве одрживим планирањем и управљањем мобилношћу. Основана је у Љубљани 2013. године као мрежа ЦИВИНЕТ Словенија – Хрватска, након чега је 2016. преименована у ЦИВИНЕТ Словенија – Хрватска – Југоисточна Европа. Окупља преко 140 чланова и најбројнија је европска мрежа.

  2

  Најопштији циљ је пренос знања и добре праксе и осмишљавање заједничких пројеката којима ће се финансирати будуће активности одрживог саобраћаја и боље мобилности.

  3

  Умрежавање и сви облици повезивања су добродошли за боље решавање саобраћајних проблема и унапређења мобилности, од размене, искустава, знања и идеја до заједничког суделовања и синергије градова, што омогућава и боље коришћење средстава европских фондова.

  4

   

  Мрежом управља Управни одбор, представници градова чине Политички одбор, а важне одлуке за деловање Мреже доноси Скупштина.

  5

  Данас је у згради Градске управе у Крушевцу најпре одржан састанак Политичког одбора на коме је усвојена Изјава за 2018. годину. Све активности су спроведене према плану, а успешно се и аплицирало кроз програмске активности путем фондова ЕУ, као и покровитељством над појединим догађајима. Вредна хвале је и чињеница да има више од 25 нових чланова, па је дата подршка иницијативи са циљем осигурања трајног финансирања од стране Европске комисије.

  6

  Наглашена је политичка потреба наставка обраде теме израде Плана одрживе урбане мобилности. Такође, истакнуто је, треба апострофирати и друге важне теме као што су јачање бициклистичког саобраћаја и увођења система јавних бицикли, веће коришћење плинских, хибридних и електричних возила, јачање улоге железнице, проширење пешачких зона, коришћење ИТ технологија...Као крунски задатак, постављено је достизање глобалних циљева одрживог развоја УН до 2030.

  7

  У оквиру радног дела, који се одржао у Народном музеју,  госте је најпре поздравила градоначелник Јасмина Палуровић. Она је подсетила на све активности које Град чини у циљу унапређења у саобраћају, заштите животне средине и стандардизацији у овим областима која нас приближава ЕУ. Оно што нас издваја као град који је препознао значај одрживе урбане мобилности је и чињеница да смо 2016. за организовање Европске недеље изабрани у 10 најбољих у Европи, а први смо у Србији са урађеним Планом ОУМ, рекла је Градоначелница.

  8

  У наставку је поднет извештај о активностима у 2017., план за 2018., одржан Округли сто „ Планирање ОУМ" и представљен Систем јавних бицикала.

  9

  Подршку организацији Скупштине ЦИВИНЕТ мреже у оквиру програма „Подршка локалним самоуправама у Србији на путу придруживања ЕУ – фаза II „ даје и СКГО, а пројекат финансира Шведска.

  10

   

  11

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid