Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Наградa Заштитника грађана Републике Србије

  Ел. пошта Штампа

  1 У Београду, 27.04.2018. године, заштитник грађана Републике Србије је у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије и Сталном конференцијом градова, уручио награде општини Свилајнац и градовима Нови Сад и Крушевац за назначајнији допринос развоју свих облика приступачности особама са инвалидитетом у 2017. години.

  Зоран Пашалић, заштитник грађана, похвалио је свих 19 градова и општина, који су се одазвали на јавни позив и изразио наду да ће следеће године тај број бити далеко већи, а да ћемо у годинама које долазе, заједничким радом са представницима Владе, локалних заједница и удружењима грађана, изградити друштво у којем неће бити разлике међу грађанима и у којем ће сви појединци остварити своја права, онако како је то законом прописано.

    2

   

  Заштитник грађана је навео да често добија питање зашто се награда за приступачност додељује локалним самоуправама када приступачност по закону треба да обезбеде у својој средини. Пашалић је објаснио да обилазећи градове и општине по Србији може се уочити да су особе са инвалидитетом невидљиве за своје суграђане, због тога што им је на различите начине онемогућен излазак у јавност. У општинама и градовима, у којима се права особа са инвалидитетом штите, у таквим срединама особе са инвалидитетом постају пуноправни грађани који партиципирају у јавном животу, нагласио је заштитник грађана. Рекао је да реконструкцијом јавних зграда, образовним програмима и плановима развоја, награђени градови и општине у пракси су показали како се особе са инвалидитетом постају пуноправни чланови друштва.

    3

  Награде за допринос развоју приступачности су добили Свилајнац, Нови Сад и Крушевац, признања Чајетина, Крагујевац и Врачар, а похвале Бела Паланка, Бољевац, Брус, Палилула (Београд), Кикинда, Мајданпек, Ниш, Параћин, Шид, Сурдулица, Велика Плана, Врњачка Бања и Зајечар.

   

  Свилајнац је добио награду за активности и иницијативе правовременог планирања и уклањања архитектонских баријера, Нови Сад за институционалну подршку унапређењу приступачности, док Крушевац конкурисао са недавно усвојеним Планом одрживе урбане мобилности града Крушевца 2017-2030, те је награђен за стратешко промишљање у развоју приступачности.

    5

  Награду је у име града примила Весна Лазаревић, заменик гадоначелника, а Јелена Николић, дипл.инж.арх, је одржала презентацију о Плану одрживе урбане мобилности града Крушевца 2017-2030 и представила повезаност овог стратешког документа и теме приступачности кроз визију „Град доступан свима“.

  4

  Ђорђе Станичић, генерални секретар СКГО истакао је да је поносан на све присутне чланице, које су данас ту да би примиле награду, али и на све оне које су учествовале у овој иницијативи.

  6

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid