Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Чланови Зелене листе Србије у посети Крушевцу

  Ел. пошта Штампа

  Grb_grada Представници Зелене листе Србије, једине формализоване мреже која окупља 11 еколошких организација из читаве земље на заједничкој платформи управљања отпадом и развоја циркуларне економије, прошлог викенда боравили су у Крушевцу као гости Еколошког покрета “Бела бреза”.

   

  На пријему који је за њих приредила помоћница градоначелника за заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност, Оливера Дреновац, еколози из Србије упознали су се са активностима које Град предузима у области заштите животне средина, управљања чврстим и течним комуналним отпадом и активностима на заштити језера Ћелије од загађења.

    1

  "Град Крушевац је у области екологије последњих година направио велике помаке и резултате, пре свега у управљању отпадним водама, јер је у току изградња Фабрике за пречишћавање отпадних вода, а такође и у управљању комуналним отпадом. У току је израда студије за изградњу регионалне санитарне депоније за Расински управни округ, пројекат који се спроводи преко КФW банке. Бавимо се и прикупљањем секундарних сировина и рециклажом, то је још увек у развоју мада имамо већ десет година искуства",  рекла је Оливера Дреновац.

   

  Она је нагласила да Крушевац у области циркуларне економије има вишегодишњу плодну сарадњу са Немачком развојном агенцијом ГИЗ, како у делу управљања чврстим комуналним отпадом, тако и у делу управљања отпадним водама. Захваљујући тој сарадњи и иницијативи Градске управе, покренут је пројекат примарне селекције отпада. Кроз те пројекте добијене су донације у виду контејнера, канти и опреме за рециклажни центар.

    2

  Крушевац се озбиљнобави и енегретском ефикасношћу и учешћем у различитим пројектима побољшава енергетску ефикасност јавних објеката, а као веома важан сегмент, Оливера Дреновац је издвојила рад на урбаној мобилности.

   

  "Град Крушевац је 2016. године учешћем на Европској недељи мобилности ушао у десет најбољих европских градова у конкуренцији више од 2500 градова. То радимо у континуитету, учествујемо сваке године, а прошле године урадили смо и План одрживости урбане мобилности. То је био први документ такве врсте у Србији" нагласила је Оливера Дреновац.

   

  Говорећи о сарадњи Крушевца са  невладиним сектором, помоћница градоначелника  је додала да је сарадња Крушевца са цивилним организацијама добра, али не и довољна.

   

  "Ми смо отворени за сарадњу за различите пројекте, подржавамо наше невладине организације. Екологија је веома широка област и потребно је да будемо посвећени том послу и да пуно радимо са нашим суграђанима, јер је прво питање заштите животне средине стање свести и промена навика и то је оно на чему ми као локална самоуправа, наша јавна предузећа треба да раде више.Наравно, ту сте ви, као невладин сектор од немерљивог значаја" закључила је она.

   

    3

  Пријему су присуствовали и на питања гостију одговарали и Момо Бојовић, запослен у Служби заштите животне средине у Градској управи и Слободан Лапчевић, шеф чистоће у ЈКП Крушевац.

   

  У наставку посете, чланови Зелене листе Србије посетили су секторе рециклаже и чистоће Јавног комуналног предузећа Крушевац, кроз које их је провео Слободан Лапчевић, а обишли су и депонију у Срњу.

    5

  Уз вођство технолога Миросава Милосављевића и Драгане Грандић Алексић, гости су се информисали о раду ЈКП Водовод и посетили градилишта постројења за прераду отпадних вода и Фабрике воде у Мајдеву.

    4

  Посета Зелене листе Србије нашем граду део је пројекта ЦСОннецт који спроводи Регионални центар за животну средину (РЕЦ). Програм финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (СИДА).

   

  Текст и фотографије: Нада Будимовић, новинар листа "Град"

   

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid