Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Свечана академија поводом Светског дана мира

  Ел. пошта Штампа

  1 Поводом Светског дана мира (21.септембар) и 55 година рада, Асоцијација за културу мира и толеранцију са Музејом мира без зидова Крушевац, организовала је Свечану академију под називом „Да ли је људски свет пронашао пут мира – да земља не остане без човека“. Град Крушевац иначе је једини носиоц два светска миротворна признања „Медаља мира“ и „Весник мира“.  Миротворну посланицу Асоцијацији за културу мира и толеранцију упутио је владика господин Давид и митрополит Црногорско – приморски Амфилохије, а скуп је поздравила градоначелник Јасмина Палуровић.

  Она је подсетила да Град Крушевац даје свој допринос, гради и шири мир у свим међународним контактима са различитим народима, посебно са градовима побратимима. „Асоцијација за културу мира, толеранцију, са Музејом мира без зидова ради на подизању културе, образовања и васпитавања генерација у духу мира и толеранције на темељима духовне и културне историје српског народа. Крушевац је заједно са Асоцијацијом био организатор и домаћин три светске конференције међународне асоцијације градова Весника мира, уз присуство делегација са свих континената.  Подигнута су и два јединствена споменика: Споменик мира на Тргу мира и Мајка Србија и мајка Гркиња на Расинском тргу. Дечји вртић носи назив „Голуб мира“, а имамо и насеље „Уједињене нације“.

  3

  Генерални секретар Асоцијације проф.др Павле Бубања, родоначелник крушевачке Филозофско миротворне школе, у пригодној беседи је рекао да је Крушевац град који развија култ мира, као посебан филозофски и социолошко – политички начин живота.

  4

  Бројним универзитетским уџбеницима, научним монографијама и радовима, популистичким чланцима, јавним наступима на научним скуповима и трибинама афирмисано је крушевачко миротворно стваралаштво као оригинални покушај да се дају одговори на бројна неразјашњена питања из ове области.

  Крушевачко научно стваралаштво проучава се на међународним универзитетима, а формирани су и Клубови ОУН.

  2

  Са Свечане академије упућена је Посланица мира УН у којој се, између осталог, даје пуна подршка руководству Републике Србије да искључиво све тешке проблеме са којима се данас у светском поретку Србија суочава, решава у духу јачања науке о филозофији мира, толеранције и солидарности међу људима, народима и државама света.

   

  У програму у оквиру Свечане академије учествовао је и  хор „Мајка Јевросима“.

  5

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid