Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Обележен Дан 125. моторизоване бригаде

  Ел. пошта Штампа

  1 Поводом Дана 125. моторизоване бригаде, данас је у касарни "Расина" на спомен обележје положено цвеће и  одржан помен свим борцима ове војне јединице. Помену су присуствовали  градоначелник Јасмина Палуровић и начелник Расинског управног округа Бранислав Весић.

  8

  Након полагања венаца и цвећа од стране делегација Војске Републике Србије, града Крушевца, Расинског управног округа, резервних војних старешина. ратних војних инвалида и других удружења, као  и чланова породица погинулих, свештенство Епархије крушевачке одржало је помен.

  3

   

  4

   

  5

   

  6

   

  7

   

   

  Присутнима се обратио ратни командант 125. моторизоване бригаде, бригадни генерал Драган Живановић, који је поздравио присутне и своје саборце. "Данас смо се овде окупили да евоцирамо успомене на наше погинуле другове, хероје наше домовине. Ово је прилика и да се присетимо свих дешавања које смо, ми овде, преживели током ратних дејстава и агресије на нашу земљу. Бригада је прошла тежак пут, а данас сви знају за Кошаре и наше извршење постављених задатака за одбрану државне границе".

  9

   

  Командант Гарнизона Крушевац пуковник Раде Рњаковић је још једном подсетио на историјске чињенице везане за ову јединицу. "Дана 22.12.1990. године 125. моториована бригада је проглашена за најбољу бригаду у тадашњој ЈНА. Прве жртве у одбрани отаџбине из ове бригаде пале су 1998. године, а током НАТО агресије погинуло је 92 припадника, 386 је рањено а 6 се води као нестало. Дана 16.06.1999. године ова јединица је добила Орден народног хероја, а њених 412 припадника је одликовано.

  10

   

  На крају помена, изведен је и пригодан културно-уметнички програм.

  11

   

  12

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid