Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Отворен 4. Mеђународни фестивал „Снажни духом“

  Ел. пошта Штампа

  1 Град Крушевац, домаћин је 4. Mеђународног Фестивала православног филма „Снажни духом“, који је отворен изложбом Софије Јечине, у белој сали Културног центра. Ауторка је члан Удружења уметника Србије и међународне асоцијације уметника УНЕСКА. Фестивал ће трајати до 28. септембра, а улаз је слободан.

    2

  Фестивал се одржава уз благослов Његове Светости патријарха српског Иринеја у сарадњи са Епархијом и уз покровитељство града Крушевца. Подршку су дали Амбасада Републике Србије у Русији, Српско одељење међународног фонда јединства православних народа, Амбасада Руске федерације у Републици Србији. Присутне је поздравио секретар Епархије крушевачке протејереј-ставрофор Драги Вешковац.

  4

  На отварању је говорила градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић: „Овај фестивал је један од начина да се оснажи православље и очува дух народа који су кроз историју, захваљујући непоколебљивој вери, сачували свој национални идентитет. Циљ је промоција вредности православља, културе и традиције православних народа“.

  3

  Гости и учесници Фестивала ће имати прилику да се упознају са документарним и играним филмовима из 10 земаља света. Жири ће оценити 3 играна и 9 документарних филмова из Србије, Белорусије, Русије, Бугарске, Републике Српске, САД, Енглеске, Аустралије, Казахстана, Украјине.

  9

  Награде су јутрос освећене у цркви Лазарици: награда за симпатије гледалаца - диптих са иконом св. Саве, награда за најбољи документарни филм - диптих са иконом св. Василија Острошког, награда за најбољи играни филм - диптих са иконом св. Николаја Чудотворца и Гран при - диптих са иконом св.Кнеза Лазара.

  5

  Чланови конкурсног жирија за документарни филм су преводилац Олга Попова, новинарка Наталија Јовановић и председник, новинар РТС –а, Драгослав Гогић. Конкурсни жири за играни филм су књижевница Радмила Војиновић, секретар Крушевачке епархије Драги Вешковац и глумац Александар Цуркан.

  Прве пројекције филмова биле су руске продукције: „Љубав је јача, сећање на Николаја II“ и „Бели анђео“.

  6

   

  8

   

  Програм Фестивала можете погледати овде.

   

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid