Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Крушевац на ЦИВИТАС форум конференцији

  Ел. пошта Штампа

  1 Овогодишња ЦИВИТАС Форум конференција, одржана је у шведском граду Умео, од 19-21. септембра и окупила представнике ЦИВИТАС мреже из целе Европе и шире, и Град Крушевац је имао свог представника.

  Током три дана преко 450 учесника међу којима су доносиоци одлука, експерти, представници градова и универзитета и окупили су се и расправљали о актуелним темама о одрживој мобилности у граду и  новим решењима која доносе чистији и бољи превоз у Европи. Од кључног је значаја да су транспортни системи еколошки прихватљиви, доступни свима, те услуге које нуде флексибилне и довољно ефикасне да задовоље различите потребе корисника.

  2

  Виолета Булц, европски комесар за саобраћај, је прогласила 2018. годину "Годином мултимодалности". Тематске сесије о овој и другим битним темама мобилности омогућиле су учесницима да открију и разговарају о изванредним примерима у  оквиру ЦИВИТАС иницијативе и изван ње.

  У складу са слоганом за 2018.годину, првог дана конференције је одржана сесија са темом „Mix and move“ (комбинуј и крећи се), мултимодалност и Европска недеља мобилности“, на којој су представници градова Умео (Шведска), Минхена (Немачка), Игуменице (Грчка) и Крушевца (Србија) представили своја искуства и резултате у организовању Европске недеље мобилности, а презентација о коришћењу дрона за доставу робе, била је пример активности из Рјекјавика (Исланд).

  3

  Представник Крушевца, Јелена Николић,  представила је примере усвојеног Плана одрживе урбане мобилности, трајне мере и активности које су спроведене у циљу повећања безбедности свих учесника у саобраћају, као и повезаност пројекта „ЕДВАРД“ и „Европске недеље мобилности“. Да је тема врло интересантна указује чињеница да је велики број присутних показао интересовање за презентације и да је услед дискусије трајање сесије продужено и мимо агенде програма.

  Другог дана конференције су додељене Цивитас награде градовима у 4 категорије:

  -          Награду за одважност и иновативни приступ добио је Гент (Белгија), док су друго место поделили Ахен (Немачка) и Виница (Украјна)

  -          Награду за пренос идеја и знања другим градовима добио је италијански град Ређо Емилија, захваљујући учествовању Крушевца и Леона (Шпанија) у студијској посети у оквиру  пројекта CIVITAS SATELLITE

  -          Награду за легат, за посвећено учешће у ЦИВИТАС-у и дугорочну примену иновативних мера са великим утицајем добио је мађарски град Сегедин, а на другом месту је Измир из Турске

  -           Награда за трансформацију, за значајну промену и напредак у правцу живог и паметнијег града кроз интегрисани скуп мера мобилности добила је Бања Лука, док је на другом месту Тирана (Албанија)

    4

  Поред интересантних презентација, организовани су и обиласци. Умео је паметан град за размену са нагласком на иновације. Налази се на североистоку Шведске и представља један од водећих примера одрживог урбаног развоја у држави и има беспрекорна зелена достигнућа. Организовани обиласци су омогућили посетиоцима да искусе из прве руке зашто је то тако. Учесници су могли да бирају између 5 обилазака: Умео Универзитет (паметни универзитетски град), електрична возила (аутобуси градског превоза и карго бицикле), сигурна и безбедна инфраструктура (са аспекта родне равноправности), Васаплан (ново саобраћајно мултимодално средиште Умее) и Северна Шведска као регион био горива (обилазак шуме и систем управљања  шумама).

  5

  Паралелно са конференцијом, на тргу испред, град је организовао јавну дебату „Зелени караван“ са грађанима на тему одрживог развоја и климатских промена.

  Ова посвећеност чистијем, бољем, инклузивном транспорту и одрживом урбаном развоју, заједно са учешћем у Политичком саветодавном одбору ЦИВИТАС-а, учинила је Умео идеалним домаћином за овогодишњу конференцију. Следеће године домаћин ће бити Грац (Аустрија) и конференција ће се одржати од 2-4.октобра 2019.године.

  6

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid