Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Обележен Дан AБХ службе Војске Србије

  Ел. пошта Штампа

  1 Данас су, у касарни „Цар Лазар“ у гарнизону Крушевац, припадници Центра АБХ и 246.батаљона АБХ, свечано обележили Дан АБХ службе Војске Србије.

   

  Свечаности су присуствовали градоначелник Јасмина Палуровић, начелник Расинског управног округа Бранислав Весић, испред Команде за обуку пуковник Жељко Чобић, испред Копнене војске потпуковник Негослав Стаменковић, команданти јединица гарнизона Крушевац, пензионисани генерали АБХ службе, представници локалне самоуправе, привредних организација Града Крушевца, као и представници Српске православне цркве.

  2

  Прва регуларна јединица против хемијске заштите, позната као „Барутански батаљон“ формирана је 28. септембра 1932. године у Војнотехничком заводу „Обилићево“ у Крушевцу.

  3

  Овај датум у Војсци Србије обележава се као Дан атомско–биолошко–хемијске службе, која је у протеклим годинама израсла у осавремењену службу, а традиције „Барутанског батаљона“ данас достојно настављају  - Центар АБХ и 246. батаљон АБХ.

  6

  На свечаности је истакнуто да су припадници АБХ службе стручно оспособљени за извршавање задатака у свим мисијама Војске Србије.

  За функционално испуњавање дужности, одређени број припадника службе награђен је одсуством и књигама.

  5

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid