Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Одржана 46. седница Скупштине СКГО

  Ел. пошта Штампа

  1 Београдски "Сава центар" јуче је био домаћин 46. Скупштине сталне конференције градова и општина (СКГО). У раду Скупштине и на панел дискусији на тему "Припрема локалне самоуправе у Србији за приступање Европској унији" учествовала је и градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић.

  Више од 100 представника локалних самоуправа, амбасадоре Шведске, Немачке, Аустрије, шефа Делегације ЕУ у Србији, министре Јадранку Јоксимовић, Бранка Ружића и Зорана Ђорђевића, поздравио је у име града Београда градоначелник др Зоран Радојичић, а говорио је и о визији развоја главног града Србије. 

  4

  Након упознавања са дневним редом седнице Скупштине, председник СКГО и градоначелник Сомбора Душанка Голубовић представила је резултате рада СКГО у 2018. години. Посебно је поносна на организовање великог броја радионица, на којима су се давали разни предлози и сугестије на поједина законска решења, а све у циљу повећања квалитета рада јединица локалне самоуправе.

  3

  О приступању Србије Европској унији и улози локалне самоуправе говорили су  министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић,  министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, шеф Делегације ЕУ у Републици Србији Сем Фабрици,  амбасадор Шведске у Републици Србији Јан Лундин и  градоначелник Сомбора и председник СКГО Душанка Голубовић. Једногласан став учесника ове панел дискусије је да је придруживање ЕУ јако сложен и обиман посао, а велику улогу у свему томе имају и локалне самоуправе, као један од директних носилаца свих новитета у државним пословима. Према свим оценама Србија се добро припремила за процес придруживања, урађен је велики број анализа о потребним усаглашавањима прописа, па се очекује успех у наредним отварањима поглавља.

  5

  На панел дискусији на тему "Припрема локалне самоуправе у Србији за приступање Европској унији" говорили су градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић, председник Општине Кањижа Роберт Фејстамер, председник Општине Кнић Мирослав Николић, председник Општине Ћуприја Нинослав Ерић, директор Регионалне развојне агенције Златибор Славко Лукић и генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић.

  6

  Градоначелник Јасмина Палуровић говорила је о свим предузетима  радњама  које је град Крушевац преузео у оквиру пројекта изградње Фабрике за пречишћавање отпадних вода. "Након добро обављених припрема и добијања свих потребних информација шта и како треба за израду оваквог једног пројекта, Крушевац је у директном контакту и уз  огромну помоћ Владе Републике Србије, ресорних минстарства и представницима КfW банке (Немачка развојна банка), кренула у један овакав подухват. Комплетна процедура израде свих потребних папиролошких формалности до закључења Уговора, трајала је годину дана. Прошле године 14. октобра, започели су радови на изградњи Фабрике, динамика радова је у задатим роковима и почетак рада фабрике очекује се у трећем кварталу 2019. године".

  7

  Председник општине Кањижа Роберт Фејстамер говорио је о предностима и манама пограничне општине, која је до сада на основу добро урађених пројеката  добила око 4 милиона евра помоћи од стране ЕУ,  а председници општина Кнић и Ћуприја такође су изнели своја досадашња искуства у сарадњи са ЕУ и предприступним фондовима.

   

  Скупштина је завршена усвајањем записника са 45. седнице, подношењем годишњег извештаја о раду СКГО за 2018. године, као и презентирањем извештаја Надзорног одбора о материјално-финансијском пословању.

   

   

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid