Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Реконструисан део западног бедема Лазаревог града

  Ел. пошта Штампа
  1

  Градоначелник Јасмина Палуровић и  председник Скупштине Живојин Милорадовић, обишли су данас део комплекса Лазаревог града (западни бедем), на коме је завршена прва фаза рестаураторских радова. Присуствовали су и главни градски урбаниста Александар Цветковић и директор ЈП за изградњу и планирање Војкан Тутулић.


  Прва фаза радова на рестаурацији и конзервацији Крушевачког града изводи се по пројекту републичког Завода за заштиту споменика културе Београд.

  2

  Средства за овај део радова обезбеђена су из буџета Министарства културе и информисања  у вредности од 5 милиона динара и буџета Града - 500 000. „Више од 40 година чекало се на реализацију овог пројекта“, изјавила је градоначелник Јасмина Палуровић. „Он ће бити спроведен у неколико фаза и његовим окончањем биће јасно дефинисан и уређен простор утврђења. Рестаурацијом  овог комплекса,  желимо  да покажемо да поштујемо и чувамо успомене на оснивача нашег града кнеза Лазара“.

  3

  Директор Народног музеја Горан Васић прецизирао је да је ове године предмет конзерваторско – рестаураторских радова, западни зид бедема у дужини од 40 – ак метара. Санацијом и делимичном реконструкцијом бедем је презентован до висине и у габариту којим ће се јасније сагледавати архитектура и форма читавог уређења.

  4

  Републички завод за заштиту споменика културе у наредном периоду планира израду пројекта за конзервацију и рестаурацију преостале трасе бедема све до главне градске куле, на основу чега би се следеће године наставили конзерваторски радови у Крушевачком граду.

  5

  У наредним кампањама планира се и реконструкција Главне куле, партерно уређење и конзервација остатака објеката унутар утврђења.

  Сви побројани радови праћени су адекватним археолошким истраживањима.

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid