Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Градско финале еко квиза „Прљаво и чисто – није исто“

  Ел. пошта Штампа

  DSC_1079 Уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) у Крушевцу је за ученике од петог до осмог разреда организован еко квиз на тему „Прљаво и чисто – није исто“. Организатор квиза је НВО „Еколошки талас“.

  Циљ ове акције је подизање нивоа свести основаца о значају животне средине и нивоа информисаности о рециклажи и екологији. Квиз је организован као део активности, које се реализују у оквиру пројекта „Управљање отпадом у контексту климатских промена (ДКТИ)“ немачке развојне помоћи – ГИЗ-а, а пројекат се спроводи у сарадњи са градском управом Крушевца и ЈКП „Крушевац“.

   

  Ово такмичење организовано је у свим основним школама Расинског округа, у којем ГИЗ спроводи активности на реализацији Пројекта, са циљем унапређења система управљања отпадом, а рад са децом усмерен је на разумевање важности, како очувања животне средине, тако и рециклаже. Кроз едукативно – такмичарски квиз ученици 17 школа учили су како се правилно ради примарна сепарација, односно одваја рециклажни материјал из кућног отпада.

  DSC_1137

  Колико се пута може рециклирати стакло? Колико је потребно пластичној флаши да се разгради? На ова и слична питања одговарали су такмичари четири основне школе, које су се  у суботу 15.децембра у Културном центру Крушевца нашле у финалном такмичењу. У велико финале пласирале су се ОШ „Јован Поповић“, ОШ „Нада Поповић“, ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Мудраковца и ОШ „Велизар Станковић Корчагин“ из Великог Шиљеговца.

  „Мали хор“ школе „Јован Поповић“ отворио је почетак надметања, а навијачи су здушно бодрили своје тимове.У неизвесној борби победио је тим ОШ „Велизар Станковић Корчагин“ из Великог Шиљеговца. Победник финалног такмичења представљаће Крушевац на републичком такмичењу, које ће бити одржано у мају 2019. године.

  DSC_1155

   

  DSC_1174

   

  DSC_1186

  Награде за победнике, али и утешне награде за све учеснике овог такмичења поделиле су Оливера Дреновац, помоћник градоначелника за екологију, одрживи тразвој и енергетику и в.д. ЈКП „Крушевац“ Снежана Радојковић, које су истакле значај еколошког образовања најмлађих и успостављање нових модела понашања у управљању отпадом.

  DSC_1203

   

  DSC_1244

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid