Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Oтворена нова стална поставка у Народном музеју

  Ел. пошта Штампа

  1 У крушевачком Народном музеју, данас је свечано отворена нова стална поставка, уз присуство представника Министарства културе, руководства Града, представника Музеја из више градова Србије, јавног и културног живота Крушевца и бројних грађана. На промоцији новог „ издања „ Народног музеја, изведен је и пригодан уметнички програм.

   

  Претходна музеолошка поставка, оформљена поводом 600 година од оснивања града Крушевца,датира из 1971. године.

  16

  Након тог времена, тек после 4 деценије, реконструисана ја зграда Музеја (2011.),  а 2012. године, на ред су дошли инвентар и предмети. Током тог периода, није прекидан рад ове установе, а реализоване су чак и две привремене поставке.

  За пројекат нове  сталне изложбе, на чему се ради од тада до данас, Министарство културе и информисања издвојило је 12 милиона динара, док су Град и Музеј учествовали са 2 милиона.

  2

  По највишим музеолошким стандардима, осмишљена је и конципирана поставка која садржи преко 2000 предмета, из свих збирки, која прати период од праисторије, археолошког материјала из средњег века, историје уметности, етнологије, историје..., рекао је на отварању директор Музеја, Горан Васић.

  Завршава сепериодом који симболизује 6 векова оснивања Крушевца.

  3

  О сарадњи са Народним музејом из Београда, говорила је директор ове установе Бојана Борић Брешковић. Она је истакла изузетну кооперацију коју су остварили током овог пројекта  у стручном, техничком, организационом и кадровском смислу.

  „ Музеји нису само пуки трезори уметничког блага, већ нам помажу и да боље разумемо историју, културу и традицију једног краја кроз време“.

  4

  На сарадњи се захвалила и градоначелник Јасмина Палуровић, која је том приликом истакла и улогу и значај ресорног Министарства у реализацији пројекта,  чијим завршетком смо сврстани  у ред најбоље и најмодерније опремљених музеја у земљи.

  5

  Сталну поставку је званично отворила помоћник министра у Министарству културе и информисања Данијела Ванушић, рекавши да данашње културно дешавање представља изузетан догађај на нивоу Србије. За ово Министарство, нагласила је, заштита културногнаслеђа заузима централно место, али такође и његово изучавање, при чему се предност даје дугорочним пројектима, какав је управо овај у Крушевцу.

  6

   

  7

  Нова поставка артефакта, хронолошки је и тематски конципирана на простору од 800 м2, на два нивоа музејског простора.

  8

  Да подсетимо, крушевачки Народни музеј је основан 1951. у данашњој Кући Симића, а у садашњој згради, у комплексу Лазаревог града се налази од 1969. године.

  9

   

  10

   

  10

   

  12

   

  13

   

  14

   

  15

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid