Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Обилазак Фабрике воде у Мајдеву

  Ел. пошта Штампа

  5 Поводом Светског дана вода, који се обележава 22.марта, градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић обишла је Фабрику воде у Мајдеву.

  На значај овог дана, подсетио је директор ЈКП „Водовод“ Владимир Милосављевић. Установљен је Резолуцијом УН 1992. а обележава се од 1993. Тиме се жели подсетити на важност заштите вода и недостатак воде за пиће у свету. Вода као природан ресурс није неограничена и зато су циљеви очувања водотокова и животне средине, најшири оквир обезбеђења здраве пијаће воде за све грађане. Пречишћавање отпадних вода је, такође део тог процеса, нагласио је Милосављевић, и из тог разлога завршетак Фабрике за пречишћавање отпадних вода има непроцењив значај.

  1

  Око 89% територије града Крушевца се снабдева водом са језера „Ћелије“, а актуелни су и радови на проширењу 14 сеоских насеља, што ће бити учињено у наредне две године.

  2

  Данас су Фабрику воде у Мајдеву посетили и ученици средњих школа из Бруса, Блаца и Александровца. Ово постројење је изграђено пре 35 година и током тог периода континуирано ради. Од 2010. до 2014. извршена је реконструкција и проширење фабрике , уз модернизацију технолошког процеса , тако да је тренутни капацитет производње око 1000 литара чисте воде у секунди.

  3

  Планови за наредни период односе се пре свега на проширење водоводног система, ревитализацију водоводне мреже, проширење канализационе мреже и завршетак Фабрике за пречишћавање отпадних вода.

  ЈКП „Водовод" у сваком сегменту рада има комплетну подршку Града, нагласила је градоначелник Палуровић. Том приликом, истакла је значај актуелног, веома вредног пројекта изградње Фабрике за пречишћавање отпадних вода, као и пратећих активности као што су проширење водоводне и канализационе мреже. Тиме се у најширем смислу, осим бриге о здрављу људи и очувању еколошке средине, решавају и највиталнији инфраструктурни проблеми града.

  4

  Такође, посета Фабрици воде од стране најмлађих суграђана, али и ђака из суседних општина, показује да Крушевац одговорно и систематски брине о подизању еколошке свести грађана од најранијег узраста.

  Помоћник градоначелника за екологију Оливера Дреновац говорила је о пројекту заштите језера „ Ћелије“, који се реализује у сарадњи са СКГО и партнерима из Шведске. Овај пројекат свеобухватно дефинише аспекте очувања вештачке акумулације са које се снабдева здравом пијаћом водом претежни део становништва овог краја.

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid