Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Дан града Крф

  Ел. пошта Штампа

  5 Другог дана боравка на Крфу, градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић је имала више протоколарних обавеза и обилазака.

  2

   

    1

  Програм је започет литургијом у овдашњој цркви, а након тога  церемонијалним говором у згради парламента, где је пре 155 године пао договор да се Енглеска одрекне свог патроната и дозволи присједињење Јонских острва са матицом Грчком. Скупу се обратио најстарији одборник локалног парламента,  да би се након тога одржало  полагање  цвећа на Споменик у центру града који је посвећен овом догађају. Венце су положили градоначелник Крфа Костас Николозос и министар у Влади Грчке.

  4

   

  3

   

  6

   

  7

   

  8

   

  Након полагања цвећа, гости Крфа могли су да погледају дефиле, главном градском улицом,  бројних оркестара, удружења и др...

  9

   

  10

   

  11

  ***

  У поподневним сатима, градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић посетила је  Српску кућу на Крфу и острво Видо.

    1

   

  У просторијима овог здања  урађена је стална поставка о  подвигу српске војске, а према речима кустоса посета се стално увећава.

  2

   

  3

   

  4

   

  5

   

  6

   

  Посета острву Видо је остављена за крај боравка на Крфу за све делегације побратимских градова.

   

  16

   

  Ова посета, била је још једна прилика да се ода пошта српским јунацима који су прошли албанску голготу, да би на овом острву, према историјским чињеницама, преко 10.000 људи изгубило живот и који су сахрањени у „плаву гробницу“.

  7

   

  8

   

  На понос свих нас из Крушевца, на острву Видо је наш град поставио Спомен плочу 1996. године, на којој пише:

  "Са овог места превожени су 1916. године, мртви српски ратници у плаву гробницу. Вечна слава нашим прецима - мученицима за слободу!  Вечно хвала племенитом грчком народу!

  Спомен поставише грађани Крушевца у знак захвалности братском крфском народу, поводом 80-то годишњице опоравка српске војске на Крфу и 10-то годишњице братимљења Крфа и Крушевца.

   

  9

   

  10

   

  11

   

  12

   

  13

   

  14

   

  15

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid