Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Промоција националног модела дуалног и предузетничког образовања

  Ел. пошта Штампа
  1

  У Крушевцу је данас промовисан Национални модел дуалног и предузетничког образовања. Организатор је Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

   

  Закон о дуалном образовању усвојен је још 2017. године, подсетила је проф. др Габријела Грујић, помоћница министра за дуално и предузетничко образовање.

  6

  Циљ је да се младим људима омогући квалитет знања који се стиче на два места, теоријска знања у школама и практична знања у реалном радном окружењу у компанијама које прате техничко – технолошки развој.

   

  У процесу учења и евалуације учествују наставник практичне наставе и лиценцирани инструктор из компаније који заједно реализују, прате и процењују ученичко постигнуће.

  2

  Достигнутим квалитетом компетенција који је усклађен са савременим техничко – технолошким развојем, млади постају запошљиви одмах након формалног образовања и на тај начин се смањује стопа незапослености младих.

   

  Стране и домаће компаније до сада су показале висок степен друштвене одговорности, јер су поред тога што ученицима омогућавају учење у реалном радном окружењу, обезбедили и стипендије свим ученицима који се определе за дуални модел образовања као подршку и мотивацију за процес учења.

  4

  Заменик градоначелника Весна Лазаревић говорила је о програмима града Крушевца у овој области: „На локалном нивоу пројекат „Знањем до посла“ спроводимо у партнерству са Омладинским саветом са циљем да се идентификују могућности за развој нових и реализацију већ постојећих пројектних идеја у вези са развојем актуелних програма обуке који уважавају захтеве и потребе потенцијалних послодаваца и доприносе повећању запошљивости младих у нашем граду. Овај пројекат је увођење дуалног образовања кроз неформални облик, кроз обуку младих на конкретном послу код послодавца. Од 2016. до 2018. је око 1200 младих прошло обуке за каријерно вођење, индивидуална саветовања, а ове године је упућен нови позив за све заинтересоване послодавце".

  3

   

  Директор Регионалне привредне коморе подсетио је да је у Крушевцу још 2015.године започет пилот пројекат „ У сусрет дуалном образовању „ на основу исказаних потреба за кадровима ФАМ АД Крушевац , које је спроводила РПК у сарадњи са Школском управом и привредом.

   

  По дуалном образовању, у Школској управи Крушевац претходне школске године образовала су се три одељења, а ове године пет. И то у  Политехничкој школи „Милутин Миланковић“, Првој техничкој школи и Техничкој школи у Трстенику.

  5

  Почетком јуна, нагласио је Вукићевић, РПК спровешће акредитацију привредних субјеката за образовне профиле који ће радити по моделу дуалног образовања. Прве на реду су фабрике ППТ Наменска Трстеник и „14.октобар“, а затим следе сви привредни субјекти који су прихватили ученике на стручну праксу.

   

  Подршку дуалном образовању у Србији дали су Немачка, Аустрија, Швајцарска, кластер италијанских компанија Konfinindustrija и америчка Привредна комора.

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid