Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Обележена 20. годишњица НАТО бомбардовања моста у Варварину

  Ел. пошта Штампа
  1

  Поводом обележавања 20 година од бомбардовања Варваринског моста (током НАТО агресије 1999.), у  Варварину је данас одржан помен. Те године, на дан Св. Тројице  30. маја,  и великог народног окупљања, у два ваздушна напада погинуло је 10 недужних цивила, 17-oро људи тешко рањено, а 70 лакше повређено.

   

  Обележавање је отпочело Богослужењем у цркви Успења пресвете Богородице, након чега је свештенство одржало помен код Спомен обележја жртвама НАТО бомбардовања.

   

  2

   

  На споменик жртвама, венце су положиле породице страдалих, директор БИА Братислав Гашић, државни секртар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и  Светозар Алексов, припадници Војске Србије (команда Крушевачког гарнизона), Народне посланице,  градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић и председник Скупштине града Живојин Милорадовић, начелник Расинског управног округа Бранислав Весић, председник општине Варварин Војкан Павић, као и представници других општина, СПЦ, школа, предузећа, установа, политичких странака, удружења...

  3

   

  4

   

  5

   

  6

   

  7

   

  8

   

  9

   

  10

   

  11

   

  На комеморативном скупу, бројним окупљеним званицама обратио се најпре председник општине Варварин Војкан Павић који је подсетио на трагичан догађај, када су снаге НАТО авијације у оквиру акције „милосрдни анђео“ са више пројектила погодиле варварински мост и усмртиле и раниле неколико десетина људи, срамно их називајући  „колатералном штетом“.

    12

  Пригодан говор одржао је и државни секртар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и  Светозар Алексов са јасном поруком да се злочин никада више не понови.

    13

  Ученици средње школе, после официјелног обраћања, извели су рецитал, а симболичним бацањем венца са моста у част невиних жртава, одата им је последња почаст.

    14

  Венац традиционално баца најбољи ђак варваринске средње школе, а ове године, церемонију којом се окончао данашњи скуп, обавила је ученица завршне године Гимназије Сара Крстић.

  15

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid