Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Четири међуопштинска партнерства

  Ел. пошта Штампа
  1

  Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић потписао је данас уговоре о реaлизацији прва четири међуопштинска партнерства у која су се удружили 33 општине и града да би обезбедили боље услуге за грађане. Ова четири пројекта међуопштинских партнерстава  биће финансиранa из Фонда за међуопштинску сарадњу, уз подршку Владе Швајцарске. Церемонији су присуствовали градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић и начелник Одељења за ванредне ситуације Градске управе Крушевац Душан Тодоровић.

  3

  Министар Ружић је рекао да ће градови и општине успоставити заједничке службе како би правовремено и превентивно деловали у случају елементарних непогода, управу учинили доступном особама са инвалидитетом и боље управљали јавним финансијама.

  4

  Такође, изразио је жељу да у наредном периоду буде што више међуопштинске сарадње јер тако могу да се превазиђу ситуације у којима локалне самоуправе немају довољно капацитета да врше неке изворне или поверене послове, попут комуналних или инспекцијских.

  5

  Директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу Урсула Лојбли изразила је задовољство jер Швајцарска подржава прве пројекте међуопштинске сарадње у Србији, а све у циљу што бољег пружања услуга грађанима.

   

  Носиоци пројеката, који су потписали уговоре са ресорним министарством – Београд, Краљево, Лозница и Бољевац су се захвалили министру Ружићу и Влади Републике Србије што се кренуло са оваквим аранжманима, јер се могу многи проблеми брже, лакше и једноставније решити на локалном нивоу.

  2

   

  Пројекти који су добили средства:

  1. Градови Београд и Нови Сад и три градске општине Београда – Врачар, Савски Венац и Звездара препознали су проблеме особа са инвалидитетом и заједно су осмислиле начине да им олакшају приступ информацијама и пружање услуга. (27.010,00 CHF)
  2. У сливу Западне Мораве 18 градова и општина (Крушевац, Краљево, Чачак, Ужице, Нови Пазар, Врњачка Бања, Трстеник, Кнић, Ивањица, Ариље, Косјерић, Горњи Милановац, Рашка, Пожега, Лучани, Чајетина, Александровац и Тутин) удружују се за бољу комуникацију и реаговање у случају елементарних непогода. (41.700,00 CHF)
  3. Осам општина (Лозница, Мали Зворник, Осечина, Љубовија, Бајина Башта, Крупањ, Нова Варош и Прибој) у сливу Дрине успостављају систем за прикупљање и размену података у области ванредних ситуација (38.000,00 CHF)

  4. Бољевац и Сокобања  успоставиће заједничку службу интерне ревизије и на тај начин правазићи проблем недовољних материјалних и кадровских капацитета. (10.290,00 CHF)

   

  За ова 4 пројекта укупно је издвојено 117.000 швајцарских франака.

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid