Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Обележен Дан примирја у Првом светском рату

  Ел. пошта Штампа

  1 Поводом Дана примирја у Првом светском рату, који се обележава као државни празник Републике Србије, на спомен плочу у касарни "Цар Лазар" положени су венци и цвеће.

  У име града Крушевца венац су положили градоначелник Јасмина Палуровић и председник Скупштине града Живојин Милорадовић.

  2  

  Венце су положили и начелник Расинског управног округа Бранислав Весић,  представници Војске Србије, СУБНОР-а, Удружења резервних војних старешина Крушевца, Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова, Удружења ратних војних инвалида, Кола српских сестара....

  3

   

  4

   

  5

   

  6

   

  7

   

  8

   

  9

   

  11

   

  Командант Гарнизона Крушевац, пуковник Раде Рњаковић подсетио је присутне о важности данашњег дана. "У Србији и свету се обележава Дан примирја, у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Примирје у Првом светском рату је потписано на данашњи дан 1918. године у шуми код француског града Компјења, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, и било је на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године. Србија је у великом рату изгубила око 1,2 милиона становника (што војника, што цивила) и имала огромна ратна разарања земље." између осталог рекао је пуковник Рњаковић.

  12

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid