Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Сертификат за ГИС пројекте

  Ел. пошта Штампа
  1

  Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици у Градској кући у Нишу је уручио сертификате о спровођењу 19 пројеката који ће омогућити да се у 34 локалне самоуправе развију и унапреде географски информациони системи. У име Града Крушевца сертификат је примила заменик градоначелника Весна Лазаревић.

   

  Европска унија ће преко развојног програма ЕУ ПРО са два  милиона евра подржати набавку софтвера и хардвера, и друге рачунарске опреме која ће помоћи локалним самоуправама да створе предуслове за одрживи развој. Уз ове алате локалне самоуправе ће моћи да на једном месту прикупљају, обрађују, и управљају просторним подацима и тако боље планирају локални развој и располажу ресурсима, док ће запослени у локалној администрацији проћи обуке за рад у ГИС-у.

    2

   

  Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици је истако  да је основна идеја ових пројеката да се унапреди квалитет живота грађана.

   

  “Европска унија већ годинама уназад сарађује се  Србијом кроз различите пројекте који су у почетку испуњавали најхитније потребе грађана, а онда су се, у контиутету развијали нови пројекти . Данас  говоримо о будућности кроз дигитализацију која је један од највећих  изазова у смислу научних достигнућа, транспарентности, иновација,  вештачке интелигенције, отворених података. Пред нама је  велики изазов и то је један од разлога зашто ГИС сада некоме делује апстрактно, али је он инструмент за управљање великом количином података. Други изазов је како да те податке искористимо  за пројекте који су  намењени грађанима. То може да буде планирање, катастар, саобраћај, туризам. Ниш је иновационо чвориште у Србији и зато смо одлучили  да овде поделимо 19 пројеката који су изабрани у тендерској процедури. Они ће се реализовати у различитим општинама, али они имају задатак и да развију партнерства међу општинама”, казао је Фабрици додавши да им је драго да сарађују са општинама које су спремне за иновације, а они желе да подрже све пројекте који су за добробит грађана”, казао је Фабрици.

  3

  Микела Телатини  је истакла да је ГИС веома важан инструмент  који нам  омогућава прикупљање, управљање и дељење  просторних података и ми  честитамо добитницима средстава на иновативности идеја које су сада пријавили у оквиру конкурса.

    4

  Коришћењем ових пројеката локалне самоуправе створиће услове да  унапреде своју јавну инфроструктуру, просторно и урбанистичко планирање, промовисање туристичких потенцијала, очување и промовисање природног, културног и урбаног наслеђа. Конкретно, локалне самоуправе ће бити у бољој позицији да брзо одговоре на  захтеве грађана и инвеститора. Кроз крајњи резултат  ових  интревенција очекује се да ће се увећати број инвестиција и на крају отворити већи број радних места. Активности ће се спровести у 12 управних региона, а директну кросист имаће 67 јавних предузећа, 14 јавних  установа, 13 туристичких организација  и преко 7.300 пољопривредних газдинстава као и многа приватна предузећа.

    6

  На састанку су представљена и два пројекта као пример добре праксе, а ради се о пројектима у Крагујевцу и Лесковцу.

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid