Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Др Велибор Лазаревић - Биографије

  Др Велибор Лазаревић - Биографије

  Ел. пошта Штампа

  Velibor_Lazarevic

  Др Велибор Лазаревић је рођен 1955. године у Белој Води. Основну школу  завршио je у Белој Води и Коњуху, а средњу трговачку у Крушевцу.

  Дипломирао је, магистрирао и докторирао на Филолошком факултету  у Београду на катедри за српску књижевност са темама ''Народна лирика Доњег  Левча'' (магистарски) и ''Обредна и посленичка лирика пролећног и летњег циклуса у Срба''  (докторат) у које је унео и истраживачке резултате из  крушевачког краја.

   

  Радио је као уредник у крушевачкој „Багдали“ (од 1985. до 1990.), био је новинар, уредник и одговорни уредник у Општеобразовној редакцији РТС-а (од 1990. до 2005.). Уређивао серије Дворови Београда, Трагом Карађорђа, Музеји Србије, На изворишту. Аутор је многобројних документарних емисија из крушевачког краја.

   

  Предавао је историју новинарства, телевизијско новинарство и ТВ сценарио  на Факултету за хуманистичке науке у Београду. Ради као научник сарадник у Институту за српску културу у Лепосавићу и председник је Научног већа.

   

  Приредио је и уредио осам књига, антологија и зборника. Аутор је тринаест књига из области историографије и књижевности и бројних научних радова. Покретач је и организатор бројних културних акција и манифестација у крушевачком крају. (Иницијатор и оснивач неколико црквених и манастирских библиотека, Специјалног резервата природе ''Осредак'' у долини Мораве, манифестације Дани књегиње Милице у Жупањевцу, научног скупа о ликовном уређењу града Крушевца, Музеја вајарства и клесарства Моравске школе, Розете, вајарске и мозаичарске колоније у Белој Води. Члан је Удружења књижевника Србије. Живи у Белој Води.

   

  Отац је троје деце два сина и ћерке

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid