Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Еколошке радионице у основним школама у Крушевцу

  Еколошке радионице у основним школама у Крушевцу

  Ел. пошта Штампа

  Grb_grada Пројекат Оснажити! у партнерству спроводе Јавно комунално предузеће Крушевац, Град Крушевац и Удружење Treehouse, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као главног корисника пројекта.

   

   

  Овај пројекат се реализује у оквиру програма "Подршка ЕУ инклузивном друштву“ који финансира Делегација Европске Уније у Србији, и који је подржан  укупним фондом у износу од 5,4 милиона евра и којим руководи Делегација Европске Уније у Републици Србији.  Општи циљ пројекта је побољшање економске и друштвене инклузије Рома и најугроженијег сеоског становништва кроз јачање и интеграцију њихове улоге у јавном комуналном сектору рециклаже, у сарадњи са јавним сектором.


  Пројектом „Оснажити“  планиране су рециклажне радионице у основним школама у Крушевцу са ученицима 5 и 6 разреда.  Циљ радионице је да се ученицима приближе термини „РЕДУКУЈ, РЕУПОТРЕБИ, РЕЦИКЛИРАЈ“, и да им се на интересантан начин укаже на то који се све материјали могу рециклирати и на који начин свако од нас разврставањем отпада у домаћинству може да да свој допринос екологији. На радионицама се говори и о ефектима глобалног загађења и новим трендовима, који теже унапређењу тренутне ситуације.

  OS_Jovan_Jovanovic_Zmaj_1

  У првом делу радионице ученици су упознати са појмовима рециклаже и циркуларне економије, док су у другом делу имали прилику да се упознају са методама употребе секундарних сировина као материјала за израду уметничких и употребних предмета.

  OS_Jovan_Jovanovic_Zmaj_2

  У сеоским основним школам, поред горе наведених тема, ученици ће имати прилику да се упознају и са концептом „сеоског рециклажног оператера“ и моделом сортирања секундарних сировина на извору тј. у самом домаћинству.

  OS_Jovan_Popovic

  Планирано је одржавање укупно 12 радионица у основним школама у перииоду новембар – децембар 2016.године. Трајање пројекта “Оснажити“ је 24 месецa а укупна вредност пројекта је € 200,991.75

    OS_Nada_Popovic_1

  Пројекат “Европска подршка инклузивном друштву”, који Европска унија финансира са 5,4 милиона евра,  има за циљ да обезбеди већу друштвену укљученост угрожених група у Србији као што су старија лица, деца, припадници мањина укључујући  Роме и Ромкиње и други. ЕУ је кроз пројекат бесповратно доделила 4,3 милиона евра у виду 28 грантова ,  који ће се реализовати у 36 градова и општина у Србији до краја 2017. Пројекти, које спроводе републичке и покрајинске институције социјалне заштите, општине и градови, центри за социјални рад, удружења грађана, фондације, образовне установе и јавна предузећа, ће повећати обим и квалитет услуга на локалу у области  социјалне  и здравствене заштите, становања, образовања и запошљавања и тиме ојачати друштвену укљученост угрожених група.

  OS_Nada_Popovic_2

  Пројекат спроводи Делегације Европске уније у Републици Србији (www.europa.rs) у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (www.minrzs.gov.rs).

   

  Више о пројекту можете сазнати на www.socijalnainkluzija.rs

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid