Grad Kruševac

Ви сте овде: Насловна КШ инфо Вести Потписан Протокол о примопредаји опреме за пилот пројекат примарне сепарације

Потписан Протокол о примопредаји опреме за пилот пројекат примарне сепарације

Ел. пошта Штампа

1 Данас је потписан Протокол о примопредаји опреме за пилот пројекат примарне сепарације у Крушевцу. Протокол су потписали градоначелник Драги Несторовић, вођа GIZ IMPAKT пројекта Клаус Шмит и представник ЈКП „Крушевац“.

Немачка Савезна влада кроз програм развојне сарадње са Републиком Србијом подржава општине и градове у Србији у испуњавању еколошких стандарда Европске уније.

  2

Помоћник министра пољопривреде и заштите животне средине Александар Весић навео је да је за конкретне пројекте локалних самоуправа у Србији - ГИЗ, организација преко које се остварује ова сарадња, наменио око 3 милиона евра.

  3

Пилот пројекат „Увођење примарне селекције чврстог комуналног отпада на месту настанка“ спроводи се у сарадњи буџетског Фонда за заштиту животне средине града Крушевца, ГИЗ-а и ЈКП „Крушевац“.

  4

Као предуслов, Град Крушевац је преко буџетског Фонда, за потребе ЈКП набавио специјализовано возило отвореног типа за сакупљање амбалажног отпада, у вредности од око 2,5 милиона динара.


  5

У овој фази,  ЈКП од ГИЗ–а је добило 481 канту са точкићима за комунални отпад, 10 поцинкованих рециклажних контејнера и сортирну траку за рециклажни центар.

6

Такође, планирана је и набавка око 25 000 кеса за сакупљање рециклажног материјала а имплементација пројекта почеће у насељу Багдала 1.

  7

 

8

Циљ пројекта јесте смањење одлагања отпада на депоније како би се допринело заштити животне средине и стварању услова за увођење циркуларне економије. На овај начин, ЈКП ће бити у прилици да остварује нове приходе продајом секундарних сировина што ће довести до смањења укупних трошкова за управљање отпадом и подизања нивоа комуналних услуга. Такође, на обављању ових послова биће ангажована додатна радна снага.

 

Време у Крушевцу

Температура: 8 °C vreme
Притисак: 999.3 hPa barometar.gif
Прогноза...
wikipedia

naled_bfm

skgo
usaid