Grad Kruševac

Ви сте овде: Насловна КШ инфо Вести Обележен јубилеј – 160 година Читалишта и отворена електронска читаоница

Обележен јубилеј – 160 година Читалишта и отворена електронска читаоница

Ел. пошта Штампа

1 У Крушевачком позоришту, свечаном Академијом обележен је значајан јубилеј – 160 година Читалишта у Крушевцу. Након тога, у просторијама Народне библиотеке отворено је ново одељење – Електронска читаоница.

Крушевачко читалиште основано је као једно од првих у Србији у 19.веку, прецизније 8.фебруара 1857.године, нагласила је у уводној речи директорка Народне библиотеке мр Снежана Ненезић.

  3

Најстарија је установа културе у граду. Континуирану делатност успоставља 1.октобра 1947. Данашњи назив добија 1956., општинска матична постаје 1960., а следеће године стиче статус и окружне матичне библиотеке, што је остала до данас.

  2

Ови подаци уз мноштво илустрованих чињеница представљени су у позоришту у оквиру филмоване презентације поводом великог јубилеја.

  5

Свечана академија била је и прилика да се доделе Захвалнице истакнутим установама, организацијама и појединцима, за успешну сарадњу. Један од добитника је и градоначелник Драги Несторовић.

  9

 

У свом обраћању, између осталог је истакао: „Промовишући читање и љубав према писаној речи, Народна библиотека доприноси ширењу културе, а посебно подстиче младе да књига постане саставни део њиховог одрастања. Данас отварамо и Електронску читаоницу уз најаву за нове културно – образовне подухвате као што је перспективно и оснивање Универзитетске библиотеке, с обзиром да Крушевац ускоро добија и први државни факултет“.

  7

 

Електронска читаоница која је данас промовисана налази се на трећем спрату Дома синдиката. Допринеће развоју информационе и медијске писмености свих категорија корисника, као и доступности свих информација путем Интернета.

  8

 

За ове потребе адаптирано је 135 квадрата, а пројекат су финансирали Министарство културе и информисања са око милион динара, а у опремање, односно набавку рачунарске опреме, Град Крушевац уложио је око 4 милиона динара, док су Трајал корпорација и ЈП „Градска топлана“ око 1.400.000.

 

Време у Крушевцу

Температура: 19 °C vreme
Притисак: 1003.0 hPa barometar.gif
Прогноза...
wikipedia

naled_bfm

skgo
usaid