Grad Kruševac

Ви сте овде: Насловна КШ инфо Вести Положен камен темељац за станове за избеглице

Положен камен темељац за станове за избеглице

Ел. пошта Штампа
1

У Крушевцу је данас положен камен темељац за изградњу 20 станова за избеглице. Тим поводом, у посети је био први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић. Догађају су присуствовали и државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић, заменик шефа Мисије ОЕБС-а Мајкл Ујехара, представник УНХЦР Димитрије Пешић , комесар за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцић, градоначелник Драги Несторовић и Братислав Гашић.

 

Станови ће се градити у оквиру Регионалног стамбеног програма у Републици Србији – Потпројекат 2 , у насељу Расадник 1.

О овом програму детаљније је говорио први потпредседник Владе, министар иностраних послова и председник Комосије за кординацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије, Ивица Дачић.

2

Регионални стамбени програм спроводи се уз подршку ОЕБС –а и УНХЦР –а, а финансиран је средствима ЕУ, која је највећи донатор. Заједнички је вишегодишњи програм Републике Србије, БиХ, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за око 27 000 најугроженијих избегличких породица, односно за око 74 000 људи у региону. Од тог броја, у Србији је око 45 000 људи.

Други РСП потпројекат вредан је више од 13 милиона евра. Планирана је додела укупно 900 стамбених решења кроз 4 модела: куповина сеоских кућа, изградња станова и монтажних кућа и додела пакета грађевинског материјала.

3

Градиће се укупно 200 станова у Крушевцу, Сремској Митровици, Параћину, Вршцу, Прокупљу...

Избеглице ће станове добијати у закуп, са могућношћу каснијег откупа по повлашћеним ценама.

4

Зграда за коју се данас поставља камен темељац у Крушевцу је донација Банке за развој Савета Европе, уз заједнички допринос града Крушевца. Ради се о 20 станова чија је вредност око 500 000 евра. Извођач радова је грађевинско привредно друштво „ Банковић д.о.о.“, а уговором је предвиђено да радови трају 330 дана.

 

7

5

 

6

 

 

 

Време у Крушевцу

Температура: 9 °C vreme
Притисак: 999.3 hPa barometar.gif
Прогноза...
wikipedia

naled_bfm

skgo
usaid