Grad Kruševac

Ви сте овде: Насловна КШ инфо Вести Обележавање 100 година од смрти др Елси Инглис

Обележавање 100 година од смрти др Елси Инглис

Ел. пошта Штампа

1 Поводом 100 година од смрти др Елси Инглис, у организацији Друштва српско – шкотског пријатељства, јуче је уприличена посета Крушевцу – представника Удружења из Шкотске и рођака др Елси Инглис. Шкотска лекарка и суфражеткиња истакла се својим радом у оквиру шкотских војних болница у Србији током Првог светског рата. Била је прва жена која је добила највише српско одликовање – Орден белог орла, али и Орден св.Саве.
У Мозаик сали Градске управе пријем је приредила заменик градоначелника Весна Лазаревић, а пријему су присуствовали и чланови Друштва за неговање слободарских традиција и Кола српских сестара.


Заменик градоначелника Весна Лазаревић је у свом обраћању подестила на хуманитарни рад, савесност и пожртвованост др Елси Инглис и на чињеницу да је, иако заробљена у Крушевцу 1915., одбила да остави опрему болнице и да се повуче заједно са српском војском коју је пратила све до одласка на Крф 1915.године.


На срдачној и пријатељској добродошлици захвалили су се чланови Удружења из Шкотске, евоцирајући сећања чланова породице и писане трагове савременика ове изузетне хуманитарке.
Након пријема у Градској управи, гости су обишли зграду будућег Крушевачког универзитета, некадашњу војну болницу ( из 1915. ) медицинске мисије шкотских жена у којој су лечени српски рањеници. Спомен плоча подигнута је у знак сећања и захвалности 1991.године. На овој локацији, Заменик градоначелника и шкотски пријатељи посадили су, у то име, дрво пријатељства.
У Народној библиотеци, отворена је изложба, а директор Снежана Ненезић одржала је предавање о животу и боравку у Србији др Елси Инглис.


О овој теми био је отворен и литерарни конкурс „ Племенитост и хуманост шкотских пријатеља остаје у вечном памћењу српског народа", а прво место освојила је гимназијалка Марија Јевтић.
Град Крушевац добио је Захвалницу за организацију овог аутентичног догађаја, а у наставку је, у просторијама Народног музеја, изведен културно – уметнички програм.

5

6

7

8

9

10

 

Време у Крушевцу

Температура: 17 °C vreme
Притисак: 990.9 hPa barometar.gif
Прогноза...
wikipedia

naled_bfm

skgo
usaid