Grad Kruševac

Ви сте овде: Насловна КШ инфо Вести Искуства Беча у области екологије, енергетске ефикасности и урбане мобилности

Искуства Беча у области екологије, енергетске ефикасности и урбане мобилности

Ел. пошта Штампа

11 Позив челних људи града Беча (Аустрија), градоначелник Драги Несторовић и помоћник градоначелника Оливера Дреновац бораве у дводневној посети овом граду. Разлог посете је унапређења екологије, енергетске ефикасности и урбане мобилности у Крушевцу, а на основу бројних успешних достигнућа аустријске престонице.

 

Први састанак одржан је са водећим људима задуженим за урбанизам и изградњу града Беча, који су на презентацији изнели велики број добрих идеја.Према речима Уда Мехера, једног од начелника овог ресора, у Бечу има око 220.000 станова који су у власништву града, тако да се велика пажња посвећује квалитету живота у том простору, а циљ је очувати тај простор и најекономичније и најефикасније га искористити. "У току су радови на изградњи стамбених објеката на површини од 19 хектара, на локацији јужне железничке станице чија је површина 53 хектара. Ту ће се до 2022. године настанити преко 15.000 становника и ми морамо предузети све да искористимо достигнућа енергетске ефикасности, сачувамо екологију простора, а и да омогућимо квалитетан живот тим људима", између осталог рекао је господин Мехер.

0

 

2

Градоначелник Несторовић захвалио се на позиву и жељи града Беча да нам да смернице и предлоге како да, у складу са својим могућностима, град Крушевац примени најновије стандарде из ове области.

"Драго ми је да могу да видим како се у једном великом граду изналазе могућности за урбанизацијом и искоришћавањем простора и ширењем града. Ми желимо да Крушевац прати европске и светске градове по инфраструктурном квалитету живота, уз примену искустава тих градова како се до тога дошло", рекао је градоначелник Несторовић. "Такође, поносимо се што ускоро почиње изградња постројења на био-масу за производњу топлотне енергије, као и на почетак   изградње Фабрике за прераду отпадних вода". 

3

Господин Михаел Бајлер, задужен за екологију у граду, одржао је презентацију о планирању еколошких пројеката. Велика пажња се поклања климатским променама, како би се смањио утицај на живот у граду. Један од начина је и идеја о озелењавању фасада и кровова зграда, како би се постигао већи ниво хлађења,  а једна зграда је већ тако и урађена.

12

 

4

Такође, израђују се дренажни простори у парковима, који се користе за скупљање кишнице, којом се заливају травњаци и дрвеће.Велику помоћ у свим тим акцијама дају и бројна еколошка удружења и појединци.

 

7

Током дана, други састанак одржан је у Агенцији за урбану мобилност, где су представљени пројекти израде и повезивања бициклистичких стаза на територији целог Беча. Град има преко 1,8 милиона становника и одличан јавни превоз, што је један од битних фактора за смањење индивидуалне моторизације. Бројним акцијама, промотивним спотовима и слоганима у периоду од 2010. до 2015. године смањено је за 11,2% број возила у центру града. Пандан овом податку је да се у приградским срединама, због мање уређеног јавног превоза, много више користе аутомобили, тако да се ради стратегија за решавање овог проблема. "Беч има преко 1.300 км бициклистичких стаза и око 41.000 паркинг места за бицикле. То је нешто чиме можемо да будемо поносни. Покретањем иницијативе и остварењем пројекта "City bike" од 2003. године па до сад имамо 1500 бицикла на 121 станици и тај број ће се још више увећавати", рекао је Михаел Бајлер, један од челних људи ове Агенције.

6

 

5

Да се доста пажње поклања бициклу је доказ да се уводе "карго бицикли" за доставу и превоз робе, превоз деце... Већ их има неколико десетина на улицама Беча, а тражња је сваким даном све већа и већа.

 

9

Господин Стефан Хартман, менаџер пројекта "Smarter together" ("Заједно паметнији") говорио је о стратешком повезивању Беча, Лиона (Француска) и Минхена (Немачка). "Пројекат финансира ЕУ, вредност је око 25 милиона евра, а циљ пројекта је обнова градова, заштита природе и коришћење свих потенцијала за смањење последица климатких промена.

10

На овом састанку помоћник градоначелника за екологију, одрживи развој и енергетику Оливера Дреновац, упознала је присутне са активностима Града Крушевца по питањима екологије, енергетске ефикасности и урбане мобилности. "Ми се поносимо што смо ове године у Бриселу добили признање за улазак међу 10 европских градова по питању урбане мобилности, имамо урађен План одрживости урбане мобилности и радимо на још неколико капиталних пројеката", истакла је госпођа Дреновац.

 

У разговорима, домаћини су изнели доста похвала на већ урађено у Крушевцу, као и задовољство идејама и плановима за будућност.

 

Време у Крушевцу

Температура: 2 °C vreme
Притисак: 1015.4 hPa barometar.gif
Прогноза...
wikipedia

naled_bfm

skgo
usaid