Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна КШ инфо Вести Конференција “Оснажити! Друштвено-економска инклузија Рома и најсиромашнијег сеоског становништва кроз процес рециклаже“

  Конференција “Оснажити! Друштвено-економска инклузија Рома и најсиромашнијег сеоског становништва кроз процес рециклаже“

  Ел. пошта Штампа

  Grb_grada На завршној конференцији пројекта “Оснажити! Друштвено-економска инклузија Рома и најсиромашнијег сеоског становништва кроз процес рециклаже“ одржаној 15. децембра у Београду представљени су резултати остварени током две године реализације пројекта. Присутнима се обратила Оливера Дреновац, помоћник градоначелника Крушевац за екологију, одрживи развој и енергетику, Мирослав Милосављевић, вд директор ЈКП Крушевац и Ивана Стевановић Хемпфлинг, менаџер пројекта „Оснажити“. 

  Пројекат Оснажити!, који спроводи ЈКП Крушевац у партнерству са Градском управом Крушевац и удружењем Treehouse, узима у обзир свеобухватан приступ укључивања подршком и пружањем економских и социјалних могућности ромским породицама и заједницама. Основна премисе Оснажити! је да економска интеграција може бити ефикасно средство за остваривање социјалне укључености. Оснажити! је направио значајан помак у социјалном укључивању циљаним радом са породицама и заједницама рециклера.

    1

  У сектору рециклаже, Оснажити! је подржао и помагао породицама 142 ромска сакупљача. Оснажити! тим стално комуницира са сакупљачима и прати њихов утицај на сакупљање и токове отпада. Заједно, прикупили су више од 200 тона отпада у току трајања пројекта. Путем јавне едукације и информисања о напорима ових појединаца и породица, ови сакупљачи су постали видљивији део ткива града, а сада су повезани са званичним системима управљања отпадом.

   

  Стицање поверења сакупљача и њихових породица омогућило је пројектном тиму остваривање других важних циљева социјалног укључивања. Оснажити! је радио са децом предшколског узраста на основним али често недостајућим вештинама које су предуслов за улазак у школски систем. Паралелно, тим је радио са мајкама ове деце како би им олакшао процес уписа у школу. Оснажити! је спровео едукативне радионице о женским здравственим питањима, превенцији прераних бракова и превенцији трудноће и насиља у породици. У школама је одржано 30 радионица на тему рециклаже и социјалне инклузије у којима је учествовало 662 ученика.

    2

  Како је Оснажити! постигао моментум и постао видљив и локална заједница је реаговала. Једна од иницијатива Оснажити!, „Пекари доброг срца“, је одличан пример корпоративне друштвене одговорности: пет пекара већ другу школску годину за редом донира оброке за ромску и другу угрожену децу, и то близу 300 школских ужина месечно. Друга иницијатива, Форум театар је врста позоришта који драматизује кратку сцену у јавности у којој се један учесник угњетава или дискриминише; публика током перформанса може да утиче на реакције глумаца и промени исход сцене, или чак да наступи на сцени и изводе сопствену интервенцију. У овој иницијативи су учествовали средњошколци ромске и неромске националности. Како би помогли школованим Ромима да стекну драгоцено искуство, Треехоусе је запослио на пројекту осам Рома са најмање средњошколским образовањем, како би имали прилику да осмисле, планирају и имплементирају инклузивне иницијативе. Пет кандидаткиња је убрзо након овог ангажовања добило запослење.

   

  Иако је Оснажити! радио на локалном нивоу, обезбедио је више од 100 националних и локалних појављивања у медијима, и још тога има да се уради. Ове године, Оснажити! је покренуо низ округлих столова са другим пројектима финансираним од стране ЕУ, како би разговарали о начинима легализације улоге сакупљача секундарних сировина у формалном систему за управљање отпадом. Уз сарадњу и подршку Националне службе за запошљавање, Центра за социјални рад, Националне привредне коморе и других јавних, приватних и цивилних актера, развијени су добри односи и сарадња неопходна за изналажење нових, холистичких и иновативних економских и решења за социјално укључивање ромских породица у српском друштву.

    3

  Пројекат Оснажити! је финансиран од стране Европске уније, а спроводе га Јавно комунално предузеће Крушевац као носилац пројекта и Град Крушевац и ОЦД Treehouse као партнери, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као главног корисника пројекта. Ова активност је део пројекта “Подршка Европске уније инклузивном друштву”, коју ЕУ финасира са 5.4 милиона евра, а који спроводи Делегација Европске уније у Републици Србији у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

   

  Трајање пројекта “Оснажити!“ је 24 месецa а укупна вредност пројекта је € 200.991,75.

   

  Време у Крушевцу

  Температура: -1 °C vreme
  Притисак: 1001.3 hPa barometar.gif
  Прогноза...
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid