Grad Kruševac

Ви сте овде: Насловна КШ инфо Вести Седница савета за родну равноправност

Седница савета за родну равноправност

Ел. пошта Штампа

Grb_grada Данас је у Градској управи одржана седница Савета за родну равноправност којој је председавала Мирела Ралић. Повод је био Дан особа са инвалидитетом, а тема - „Са којим се изазовима сусрећу и како живе особе са инвалидитетом у Крушевцу“. Скуп је отворила заменик градоначелника Весна Лазаревић, а присуствовала је и председник Скупштине Јасмина Палуровић.

На територији града Крушевца има 11.630 лица са инвалидитетом што чини преко 9 процената становништва. Доминирају жене са учешћем од 57,58%.

8

О активностима у циљу побољшања квалитета њиховог живота говорила је заменик градоначелника Весна Лазаревић.

3

За програмске и пројектне активности ове године је из буџета издвојено 5.700.000 динара.

Осим финансијским, Градска управа бави се и питањима као што су : разбијање свих врста баријера у циљу адекватне социјалне укључености инвалида, на сајту је отворена Интернет страница са информацијама о начину остваривања њихових права, као и контакти удружења.

1

Доносе се Решења за издавање јединствене бесплатне паркинг карте на јавним паркиралиштима. Град финансира превоз особа са инвалидитетом са степеном инвалидности више од 50%. Обезбеђује и комби превоз за ученике са тешкоћама у развоју и чланове Удружења по њиховом захтеву.

2

Из буџета се сваке године издвајају средства за исхрану и смештај деце са сметњама у развоју у специјализованим установама, обезбеђују лични пратиоци за предшколце, основце и средњошколце.

 

О раду Центра за особе са инвалидитетом говорила је директор Невена Лазаревић. Ова установа у области социјалне заштите између осталих пружа услугу бесплатног дневног боравка за око 20 – ак корисника, са лиценцом од 6 година. У плану је и пројекат надградње за тзв. предах – смештај, који је предвиђен за вишедневни боравак штићеника у случају одсуства родитеља на неколико дана.

4

С обзиром на пораст броја особа са аутизмом, предвиђено је и отварање дневног боравка за ову категорију лица... О искуствима у раду и животу са њима говорила је председник Удружења и родитељ детета са аутизмом Слађана Бисерчић.

6

Као позитиван пример, издвојило се излагање Тање Шарановић из Савеза глувих, која се остварила у улози мајке, али и засновала радни однос, што је максимално укључује у живот локалне заједнице и чини равноправним чланом.

5

Са  својим искуствима као корисником Центра за особе са инвалидитетом, присутне је упознала Слађана Раичевић.

7

 

Време у Крушевцу

Температура: 21 °C vreme
Притисак: 997.3 hPa barometar.gif
Прогноза...
wikipedia

naled_bfm

skgo
usaid