Grad Kruševac

Ви сте овде: Насловна КШ инфо Вести Обука за кориснике информационог система за енергетски менаџмент

Обука за кориснике информационог система за енергетски менаџмент

Ел. пошта Штампа

1 Дана 21. и 22.  децембра 2017. у Центру за стручно усавршавање у Крушевцу, одржана је дводневна обука за све кориснике Информационог система за енергетски менаџмент (ИСЕМ) у објектима од јавног значаја, који су у надлежности града Крушевца.

Град Крушевац је међу првим градовима у Србији препознао новонастале обавезе проистеклe из приступних поглавља и у оквиру њихове реализације помоћник градоначелника града Крушевца Весна Лазаревић и помоћ. град. за одрживи развој, енергетику и заштиту животне средине Оливера Дреновац примили су Мају Матејић, портфолио менаџера за енергетику при УНДП, у оквиру реализације пројекта ,,Уклањање препрека за промовисање и подршку систему енергетског менаџмента у општинама у Србији’’. Један од корака реализације овог пројекта је обука крајних корисника јавних зграда.

2

Током обуке, деведесет и два корисника из основних и средњих школа, дечијих вртића, градских управа, јавних – комуналних предузећа, месних канцеларија, културних институција са територије града Крушевца оспособљено је за коришћење и унос података у Информациони систем за енергетски менаџмент (ИСЕМ).

3

Полазници обуке су лица задужена за унос података, који се односе на потрошњу и трошкове за енергију, енергенате  и  воду у објектима за које су надлежни, као и да анализирају унете податке и креирају једноставније извештаје.

 

Оливера Дреновац, помоћник градоначелника за животну средину, одрживи развој и енергетику нагласила је да се град Крушевац активно укључио у спровођење обавеза локалних самоуправа, а које су прописане Законом о енергетици Републике Србије. У протеклих пар година захваљујући подршци, коју Министарство рударства и енергетике преко Фонда за енергетску ефикасност пружа локалним самоуправама добили смо средства за енергетску санацију ОШ „Драгомир Марковић“, а захваљујући средствима из другог јавног позива, који делом финансира и УНДП управо почињемо са радовима на енергетској санацији вишенаменског објекта ОШ „Драгомир Марковић“ подручно одељење у Трмчару. Такође, средствима Канцеларије за јавна улагања изводе се радови на реконструкцији основних школа „Нада Поповић“ и „Јован Јовановић Змај“, тако да ће и у тим школама доћи до великог повећања енергетске ефикасности објеката, а самим тим и до позитивних еколошких ефеката, али и смањења трошкова у буџету града.

4

Братислав Ђорђевић, енергетски менаџер града Крушевца, нагласио је да је Крушевац међу првим градовима у Србији чији су крајњи корисници из јавних зграда обучени за коришћење ИСЕМ- а. Ова обука нам пуно значи, јер ће колеге из установа које су буџетски корисници, када добију рачун бити у обавези да податке унесу у базу, а градска управа ће већ наредног месеца имати увид у све рачуне, увидети да ли негде има повећане потрошње и одмах предузимати потребне корективне мере, рекао је он. То ће сигурно допринети смањењу рачуна за енергију или воду, јер досадашња искуства у примени овог система показују да само редовно праћење потрошње у јавним објектима може да доведе до уштеда од чак 10%, сматра Ђорђевић.

5

Србија је до сада отворила 10 од 35 поглавља за приступање Европској унији. Поглавље 15 је поглавље о енергетици. Енергетика је традиционално најзначајнија област деловања Европске уније. Постоје бројни разлози, због којих се сматра да енергетика има значајне утицаје на све друге секторе привреде и друштва у Европи. Циљеви енергетске политике ЕУ укључују унапређење конкурентности, сигурност енергетског снабдевања и заштиту околине. Још 2006. године ступио je на снагу Уговор о оснивању енергетске заједнице и од тада се, преко тела Енергетске заједнице (ЕнЗ) стално прати и извештава о степену усклађености прописа из области енергетике у Србији са правним тековинама ЕУ.

 

Време у Крушевцу

Температура: 17 °C vreme
Притисак: 1014.0 hPa barometar.gif
Прогноза...
wikipedia

naled_bfm

skgo
usaid