Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна КШ инфо Вести Прва седница Окружног штаба за ванредне ситуације

  Прва седница Окружног штаба за ванредне ситуације

  Ел. пошта Штампа

  1 У Расинском управном округу одржана је седница Окружног штаба за ванредне ситуације. Седница је имала свечани и радни карактер, с обзиром да је сазвана поводом обележавања 1. марта – Светског дана цивилне заштите, али и усвајања Извештаја о раду. Првој овогодишњој седници присуствовала је градоначелник Јасмина Палуровић.

  Седницом је председавао начелник Расинског управног округа Бранислав Весић, а на историјат обележавања 1. марта, Светског дана цивилне заштите подсетио је начелник Одељења за ванредне ситуације Александар Лазаревић.

  2

  Овај датум установљен је 1990. године, одлуком Генералне скупштине Међународне организације Цивилне заштите, а у Републици Србији функционише од 1955. Циљ је да се укаже на витални значај и улогу служби ЦЗ у случају свих типова ванредних ситуација. Од степена организованости и обучености припадника ЦЗ и способности Штабова за ванредне ситуације за руковођење акцијама заштите и спасавања зависи брзина и ефикасност збрињавања пострадалог и угроженог становништва.

  4

  Након краће презентације која је укључила и упознавање са организационом структуром на локалном нивоу, као и акцијама које су изведене, прешло се на радни део седнице.

  5

  Најпре је усвојен глобални Извештај о раду за 2017. годину, па су се разматрале конкретније теме.

  -        Извештај о стању извршених припрема за одбрану од града 2018., техничко – функционалних проблема, степену кадровске попуњености, опремљености и оперативних могућности Радарског центра Крушевац

  -        Извештај о стању извршених превентивних и оперативних  мера заштите од поплава на водама II реда, као и стање израђености оперативних Планова заштите од поплава локалних самоуправа за 2018. на територији РУО

  -        Разматрање Извештаја о шумским пожарима и усвајање програма санације са планом пошумљавања опожарених површина насталих 2017. и припреми за летњу сезону 2018., као и предузимање превентивних мера заштите од шумских пожара на отвореном простору.

  -        Као последња тачка разматрана је и усвојена Анализа достигнутог степена обучености припадника организационе јединице МУП –а надлежне за ванредне ситуације, штабова за ванредне ситуације, органа привредних друштава и других правних лица од значаја за заштиту и спасавање, специјализованих јединица ЦЗ и грађана.

  6

   

  Време у Крушевцу

  Температура: 1 °C vreme
  Притисак: 998.0 hPa barometar.gif
  Прогноза...
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid