Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Седница Председништва СКГО

  Седница Председништва СКГО

  Ел. пошта Штампа
  1

  Јуче је у Београду одржана друга Седница Pредседништва Сталне конференције градова и општина. Седници су присуствовали градоначелник Јасмина Палуровић и начелник Градске управе Крушевац Иван Анђелић.

   

  Главне тачке дневног реда биле су Нацрт закона о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи и Стратегија популационе политике у Републици Србији.

    2

  Министар државне управе и локалне самоуправе Србије Бранко Ружић изјавио је ће промене  да се највише односе на надлежности локалних самоуправа, јасније дефинисање рада месне заједнице и на међуопштинску сарадњу. „Жеља нам је да ускладимо Закон са новим искуствима и новонасталом ситуацијом, јер само тако можемо да направимо оно што је реална потреба свих локалних самоуправа и наших грађана“.

  Према речима Министра, очекује се да закон буде у Скупштини Републике Србије пре летње паузе, а да локалним самоуправама остаје рок од 9 месеци за усклађивање са својим Статутима.

  3

  Министар за демографију и популациону политику  др Славица Ђукић Дејановић представила је Стратегију популационе политике у Србији и истакла да је ове године скоро пет пута више новца за те намене, уз подстицање жена на рађање трећег и четвртог детета.

  "За разлику од 2017. када је за мере популационе политике било издвојено 130 милиона динара, сада тај број износи 566 милиона динара", казала је министар Ђукић Дејановић. Према статистичким подацима, данас у Србији  52%  жена има једно дете, 40% двоје деце и 8% троје и више деце.

  4

  Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић упознао је чланове председништва са радом у претходном периоду, као и са плановима за обележавање 65 година постојања ове институције.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid