print_grb.png

Отворен Пољопривредни факултет у Крушевцу

Штампа

8 Данас је у Крушевцу, званично отворен Пољопривредни факултет, у оквиру нишког Универзитета. На свечаности организованој тим поводом, уручени су индекси првoj генерацији студената. Овај подухват реализован је захваљујући заједничком залагању Града, Универзитета у Нишу и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.Крушевац је добио први факултет, за сада основних академских студија, чији је оснивач Влада Републике Србије. 

 Вишегодишња жеља и напори да се она реализује, коначно су уродили плодом и први студенти државног факултета у Крушевцу данас су сели у "школске" клупе.

5

Окупљене бруцоше, чланове Привременог савета и професоре поздравио је најпре в.д.декан,проф.др Иван Филиповић, који је истакао важност овог дана пре свега за студенте, али и Универзитет у Нишу у оквиру кога је формиран ( 14.факултет по реду ) и град Крушевац.

1

Градоначелник Јасмина Палуровић обратила се следећим речима:" Морам да нагласим да Крушевац има дугогодишње искуство и традицију у пољопривредној производњи и развоју сточарства, ратарства, повртарства, воћарства и виноградарства, што представља добру подллогу за даље улагање у њен развој.Одатле и потреба за отварањем овог факултета.

Очекујемо да ће будући кадар бити спреман да своје стечено знање примени у унапређење и развој пољопривреде не само нашег краја.Надамо се да ће пољопривредни произвођачи и прерађивачи имати велику помоћ и корист од наших студената, на обострано задовољство."

2

Председник Привременог савета проф.др Ненад Павловић изразио је очекивање да ће временом, крушевачки Пољопривредни факултет заузети значајно место на образовној мапи Србије и да само заједничким радом студената и наставног кадра може остварити тај циљ.

3

Важност отварања факултета и стицања стручног кадра у унапређењу пољопривредне производње, истакао је и проф.др Драган Ђукић, такође члан Привременог савета.

4

Уз честитке свим уписаним студентима и жељу за успехом у школовању које су упутили сви говорници, доделом индекса завршен је свечани део отварања Универзитета.

7

Иначе,на три студијска програма основних академских студија: ратарство и повртарство, воћарство и виноградарство и сточарство, уписано је 53 студента, 52 буџетска и 1 самофинансирајући, а настава почиње сутра.

  6

Треба и напоменути да је Град у реконструкцију зграде садашњег факултета уложио 30 милиона динара, а око 2,5 у опрему. Такође је успостављена и сарадња са Институтом за крмно биље за извођење стручне праксе.