Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Савет за родну равноправност обележио међународни празник - 8.март

  Савет за родну равноправност обележио међународни празник - 8.март

  Ел. пошта Штампа

  1 Савет за родну равноправност Скупштине града Крушевца придружио се бројним организацијама које обележавају међународни празник  - 8.март. У Скупштинској сали одржан је традиционални скуп посвећен женама и борби за остваривање њихових права: економских, социјалних и политичких.

  Скуп је отворила председник Савета, Мирела Ралић. Она је подсетила да ово Скупштинско тело још од 2008. године на адекватан начин обележава Дан жена и подсећа на мукотрпан пут којим су се жене бориле да би достигле равноправност са јачим полом.

  2

  На жалост, то ни данас није остварено у потпуности, јер се пред жене постављају захтевнији, бројнији и сложенији задаци. Уз пословне обавезе које су све веће и одговорније с обзиром да су припаднице лепшег пола данас и на највишим функцијама, породица и брига о њој и даље су у женској надлежности.

  4

  На достигнућа Града Крушевца у области родне равноправности, подсетила је градоначелник Јасмина Палуровић.

  Крушевац је од 2014. потписник Европске повеље  о родној равноправности на локалном нивоу. На овај начин, Град се обавезао на укључивање родне перспективе у све активности локалне заједнице.

  Највећи напредак постигнут је у области учешћа жена на местима одлучивања у Граду, посебно у извршним органима, с обзиром да је Градоначелник по први пут жена, у актуелном сазиву, жена је и заменица Градоначелника, а Градско веће чини 6 мушкараца и 5 жена. Проценат учешћа жена повећао се и у радним телима, одборима и другим органима.

   

  3

  Фокус у наредном периоду треба поставити на бројности жена у месним заједницама, посебно сеоским, где жене чине тек 9% при Саветима.

  Град се активно бави и женским предузетништвом, односно оснаживањем жена за отпочињање сопственог бизниса, посебно на сеоском подручју.

  У то је активно укључена и Регионална привредна комора, као  и Центар за женско предузетништво и Бизнис инкубатор.

  Посебна пажња усмерена је унапређењу здравља жена кроз трибине, предавања и скрининг прегледе. Набављена је и опрема за гинекологију у циљу побољшања мера популационе политике.

  Припрема се и читав сет социјалних услуга на локалном нивоу којима ће се унапредити и олакшати услови живота и рада свих жена - у граду и на селу, запослених и незапослених.

  5

  Након излагања Градоначелнице, из личног угла, борбу за остварење права жена осветлила је професор историје Снежана Југовић, кроз литерарни напис „Од робиње до премијерке“ .

  Седницу Савета за родну равноправност закључила је члан Савета Ивана Ранковић, која је говорила о заступљености жена на местима одлучивања у Граду Крушевцу.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid