Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Обележен 9. мај - Дан победе над фашизмом

  Обележен 9. мај - Дан победе над фашизмом

  Ел. пошта Штампа

  1 Данас се обележава 9.мај  - Дан победе над фашизмом у Другом светском рату. Тог дана 1945. године, нацистичка Немачка је потписала капитулацију. Град Крушевац традиционално се придружује прослави полагањем венаца.


  Градоначелник Јасмина Палуровић и председник Скупштине града Живојин Милорадовић, цвеће су положили на две хумке на Слободишту, а придружили су им се  начелник Расинског управног округа Бранислав Весић и делегација СУБНОР –а.

  2

   

  3

   

  4

   

  5

   

  6

   

  7

   

  Делегације Града и Округа положиле су венце и на Споменик руском војнику на Расини, где је у организацији крушевачког Културног центра приређен и пригодан слободарски програм.

   

  8

   

  9

   

  Палим херојима у борби против фашизма, почаст су одале и делегације Војске Србије, СУБНОР–а, политичких странака, Резервних војних старешина и других организација и удружења за неговање слободарских традиција.

  10  

   

  11

   

  12

   

  13

   

  14

   

  15

   

  16

   

  17

   

  18

   

  19

   

   

  Други светски рат је највећи и по обиму страдања најтрагичнији оружани сукоб у историји човечанства. Страдало је 50 милиона људи, од којих су 30 милиона били цивили. Југославија је евидентирала око 1,7 милиона жртава. У рату је учествовала 61 држава са 110 милиона војника.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid