Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Tрибина “Кошаре – битка која траје“

  Tрибина “Кошаре – битка која траје“

  Ел. пошта Штампа

  1 У препуној сали  Крушевачког позоришта одржана је трибина “Кошаре – битка која траје“. На трибини су присуствовали и градоначелник Јасмина Палуровић, председник Скупштине града Живојин Милорадовић, начелник Расинског округа Бранислав Весић, помоћник градоначелника Предраг Миленковић...

    3

  Битка на Кошарама је једна од најжешћих битака  на простору Косова и Метохије током НАТО агресије на СР Југославију. Била је жестока борба између припадника Војске Југославије и припадника албанске терористичке Ослободилачке војске Косова (ОВК), подржаване регуларном Војском Албаније, припадницима француске Легије странаца, британских САС специјалаца и НАТО авијацијом.

  4

  Кошарска битка се водила око граничног прелаза Раша Кошарес на граници Савезне Републике Југославије и Републике Албаније између 9. априла и 10. јуна 1999. Године.

  О тим данима, о свом јунаштву говорили су учесници вечерашње трибине.

  2

  На самом почетку присутне је поздравио путем скајп позива и генерал Небојша Павковић, тадашњи начелник Генералштаба Војске СР Југославије, који се налази на одслужењу казне, након пресуде суда у Хагу, у Финској. „Моји јунаци, моји хероји, желим вам да наставите овакве активности око изношења истине о свим страхотама које сте преживели. Само тако можемо да сачувамо наше јунаштво и одамо почаст свим нашим саборцима који су дали животе за отаџбину“, између осталог рекао је генерал Павковић.

  5

  Салве аплауза добио је и Командант Треће армије и Приштинског корпуса генерал Владимир Лазаревић. Он је још једном подсетио колико је била бројчана надмоћ непријатеља, који је имао комплетну војну подршку и садејство НАТО авијације.

  6

   

  9

  Заједнички став свих говорника на трибини да је тих дана поред јунаштва, најзначајнији био  огроман морал и међусобно поверење и пожртвованост на свим нивоима – од војника до генерала.

  7

   

  У наредном периоду биће још оваквих трибина широм Србије.

  8

   

   

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid