Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Крушевац се придружио Асоцијацији Европске енергетске награде ЕЕА

  Крушевац се придружио Асоцијацији Европске енергетске награде ЕЕА

  Ел. пошта Штампа
  1

  Град Крушевац се од јуче званично придружио Асоцијацији Европске енергетске награде ЕЕА. У име Града, уговор је потписала градоначелник Јасмина Палуровић.

   

  Овај сертификат представља потврду система управљања квалитетом за локалне надлежне органе у области практичне политике која се тиче енергетике и климатских промена. "Европска енергетска награда пружа подршку локалним надлежним органима у успостављању интердисциплинарних приступа планирању и спровођењу делотворних мера практичне политике за енергетику и климатске промене", наведено је приликом потписивања документа о приступању ЕЕА.

    2

  Признање је уручено на церемонији придруживања Асоцијацији Европске енергетске награде ЕЕА, која је организована у оквиру Пројекта енергетске ефикасности и управљања енергијом у општинама у Србији. Наведеној Асоцијацији данас су приступили градови Крушевац и Ужице, као и општине Параћин и Врбас.

    3

  Обраћајући се присутнима градоначелник Јасмина Палуровић захвалила се на пријему за спровођење овог пројекта. „Захваљујући овом пројекту, поред директне финансијске подршке и инфраструктурних интервенција, део активности биће усмерен и на унапређење дугорочног и ефикасног управљања енергијом“, измећу осталог истакла је госпођа Палуровић.

    8

  Пројекат  енергетске  ефикасности  и  управљања  енергијом  у  општинама (ПЕЕУЕО)  у Србији се реализује према Споразуму између Владе Републике Србије и Владе Швајцарске Конфедерације који је потписан 28. марта 2017. године, односно појединачних уговора између четири јединице локалне самоуправе Републике Србије и Министарства рударства и енергетике.


  Циљ пројекта је остваривање системског и свеобухватног управљања енергијом на
  локалном нивоу кроз увођење сертификата Европске награде за енергију и побољшања енергетске ефикасности јавних објеката  које ће резултовати повећањем животног стандарда, економским развојем те ублажавањем климатских промена.


  Пројекат се састоји од три главне компоненте које су у међусобно повезане:

  1. Европске награде за енергију (ЕЕА-програм за планирање и остваривање циљева политике очувања енергије и климатских услова),

  2. инвестиције у енергетску ефикасност,

  3. развоја капацитета.

  Укупан буџет пројекта је 10.090.000 швајцарских франака, а Град Крушевац овим пројектом добија од стране Владе  Швајцарске 1.600.000 франака, а локална самоуправа издвојиће 320.000 франака

    7

  У току је израда пројектне документације за ревитализацију 6 објеката у Крушевцу: 5 основних школа („Бранко Радичевић“ Бивоље, „Деспот Стефан“ Горњи Степош, „Станислав Бинички“ Јасика и „Жабаре“ Жабаре) и 1 вртић – „Пчелица“.

    9

  Церемонији су присуствовали помоћник градоначелника Оливера Дреновац и менаџер за енергетску ефикасност Града Крушевца Братислав Ђорђевић.

   

  4

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid