Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Обележен Светски дан заштите животне средине

  Обележен Светски дан заштите животне средине

  Ел. пошта Штампа

  Plakat_1 Светски дан заштите животне средине је дан који се обележава у целом свету сваког 5. јуна кроз разне активности и кампање, са циљем да се скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине.

  Датум 5. јуни је одредила Генерална скупштина УН јер се тог дана одржала Конференција о заштити животне средине у Стокхолму 1972. године. На конференцији се окупило 113 држава, које су приредиле заједничку изјаву о потреби међународне сарадње у циљу заштите животне средине. Програм заштите је назван УНЕП. Предлог да се прославља 5. јуни је дала делегација Југославије и према неким изворима, ово је постао централни догађај Уједињених нација.

   

  Slika_2

   

  Slika_3

   

  Град Крушевац, служба за заштиту животне средине,  је као и протеклих година, овај дан под слоганом „Укључи се, покрени се, природи окрени се“,  обележио са ЈКП Крушевац, Удружењем биолога Крушевац, Научним клубом Крушевац и Радном групом за имплементацију и реализацију еколошког образовања и бројним партнерима: Атлетским клубом Крушевац, КЦК Крушевац и екокоординаторима и децом осамнаест основних школа са територије града Крушевца.

   

  Slika_4

   

  Slika_5

   

  Ове године први пут је учешће узело предузеће „Bioline“ из Крушевца, које је препознао значај ове манифестације и своји здравим производима  посладио малишане.
  Манифестацију је отворила Оливера Дреновац, помоћник градоначелника за екологију, одрживи развој и енергетику, која је истакла значај Светског дана животне средине као глобалног датума који се обележава широм света и подсетила на важност одговорног понашања и акција појединаца, установа и организација, ради заштите животне средине као основе опстанка живота на Планети. Такође је подсетила на поједине врло значајне пројекте који се тренутно реализују у граду Крушевцу а итекако се тичу заштите животне стедине, како из области управљања отпадом, отпадним водама тако и енергетском ефикасношћу.

   

  Slika_6

   

  Slika_7

   

  Slika_8

   

  Посетиоци су имали прилику да уживају у програму који је садржао музичке плесне тачке и кореографије ученика ОШ „Страхиња Поповић“из Дворана, ОШ „Брана Павловић“ из Коњуха, као и плесног студија Ла Луна. 

   

  Поред пригодног забавног програма манифестацију су пратиле и забавне игре кроз цртања еко порука и кићења дрвета живота на тему „Укључи се, покрени се, природи окрени се“, склапања пузли, игара спретности „Убаци чеп за пет“ и спортских игара „Укључи се и окрени се“.

   

  Манифестација је одржана у ОШ „Јован Поповић“ Крушевац.

   

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid