Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Акција чишћења језера "Ћелије"

  Акција чишћења језера "Ћелије"

  Ел. пошта Штампа

  1 На потезу језера " Ћелије" данас је организована акција чишћења. Наиме, почетком ове године, град Крушевац и општине Брус, Блаце и Александровац потписали су " Меморандум о разумевању на заштити и одрживом коришћењу акумулације Ћелије".

   

  То је први корак у спровођењу великих и захтевних обавеза и активности у области заштите и очувања овог водног ресурса, а данашња акција је један од корака у том циљу. Осим учесника, присуствовали су и градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић, председник општине Брус Саша Милошевић, помоћник градоначелника Крушевца за екологију Оливера Дреновац, директор ЈКП " Водовод" Владимир Милосављевић и директор Националне службе запошљавања - Филијала Крушевац, Предраг Марковић.

  2

  Градоначелник Јасмина Палуровић је изјавила да град Крушевац и општина Брус имају добру сарадњу по питању заштите језера "Ћелије" и да данашња акција то и доказује. У заједничким активностима акценат је стављен на уклањање отпада из Златарског басена, који се током периода појачаних атмосферских падавина слио у језеро.
  Овим добром управља ЈКП "Водовод" Крушевац, а актуелну акцију чишћења иницирала је општина Брус. Учешће су узели и ЈКСП " Расина", Одељење за ванредне ситуације Градске управе, Рибочуварска служба, Регата клуб, Клуб спортских риболоваца, одред младих извиђача, мештани села Златаре, викендаши и љубитељи природе...
  Поучени искуством из 2014., из времена великих поплава, ЈКП "Водовод" је поставио имровизоване баријере између Васићког и Златарског басена које су зауставиле даље ширење смећа ка водозахвату. Након тога, у сарадњи са ЈП " Србијаводе" и ЈП " Београдводе" постављена је још једна баријера.
  Неки од учесника данашње акције ангажовани су у оквиру јавних радова које спроводи Град и НСЗ - Филијала Крушевац и која се успешно спроводи већ 10 година. У просеку се сваке године прикупи око 5000 џакова чврстог комуналног отпада.
  Без обзира на велику количину смећа која се слила у језеро, квалитет воде је на високом нивоу и водоснабдевање није угрожено, рекао је директор ЈКП "Водовод" Владимир Милосављевић.
  Градоначелник Јасмина Палуровић апеловала је на грађане да не бацају смеће у језеро и реке, не само из разлога очувања здраве еколошке средине, већ и са аспекта чистоће језера као јединог извора водоснабдевања за око 120.000 становника са овог подручја који се снабдевају здравом пијаћом водом.
   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid