Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Пливање за Богојављeнски крст у Белој Води

  Пливање за Богојављeнски крст у Белој Води

  Ел. пошта Штампа

  1 Поводом великог хришћанског празника Богојављења, данас је одржано традиционално, 19. по реду,витешко надметање у пливању за часни Богојављeнски крст у Белој Води.

   

  Пред великим бројем гледалаца са обе стране Западне Мораве, у атару месних заједница Бела Вода, Бресно поље  и Стопања, под покровитељством Града Крушевца и Општине Трстеник, пливао је укупно 121 учесник.

  2

   

  3

  На реци која спаја Крушевац и Трстеник,  освећењем воде и ломљењем погаче пријатељства, отпочело је ово духовно, културно и спортско догађање. Погачу  су ломили градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић и председник општине Трстеник Александар Ћирић.

  4

  Ове године забележено је и учешће 2 припаднице лепшег пола и 15 припадника Војске Србије на челу са командантом крушевачког Гарнизона, пуковником Радетом Рњаковићем.

  Пливаче је благословио  изасланик епископа крушевачког Господина Давида, архијерејски намесник, протојереј ставрофор Хаџи Будимир Којић.

  5

   

  6

   

  Најмлађи учесник био је шестогодишњи Урош Лазић из Крушевца, а најстарији Верољуб Милановић – 68 година.

   

  До крста је први допливао 22.годишњи Душан Видаковић, мештанин Беле воде, у спомен на данашњи догађај добио је победнички плашт и златан крст који му је уручила градоначелник Јасмина Палуровић.

  7

   

  8

   

  9

   

  10

   

  11

  Организатори  манифестације су Културни центар Крушевац, Црквене општине Крушевца и Трстеника и месне заједнице Бела Вода, Стопања и Бресно Поље.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid