Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести У Србији регистровано укупно 303 случаја COVID-19

  У Србији регистровано укупно 303 случаја COVID-19

  Ел. пошта Штампа
  Vlada_republike_Srbije1

  Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар саопштио је да су у нашој земљи до данас, до 15 часова, регистрована укупно 303 случаја заразе COVID 19.

  Лончар је на редовној конференцији за новинаре у Влади Србије истакао да су од последњег извештаја тестирани узорци 94 особе, од којих су 54 узорка позитивна, а 40 је негативнo на нови коронавирус.

  Он је навео да је од 54 потврђена случаја, 27 особа хоспитализовано, док се преосталих 27 налази у кућним условима.

  У националној референтној лабораторији Института Торлак, како је додао, до данас је тестирано укупно 916 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

  Лончар је прецизирао да је осам пацијената на респираторима на Инфективној клиници у Београду, пет у Нишу, по четири у Новом Саду и Крагујевцу, док укупан број пацијената на болничком лечењу износи 152.

  Имамо укупно 303 пацијента позитивна на коронaвирус, с тим што нисмо рачунали на 15 пацијената који су до овог момента излечени и отишли су кући, будући да су имали добре лабораторијске налазе и два негативна тестирања, објаснио је министар.

  Он је подсетио на то да је јуче, у консултацији са кинеским лекарима, донета одлука о томе да се за два дана пређе на нови метод борбе са коронавирусом, који подразумева тестирање већег броја људи.

  Према његовим речима, већ је издат налог свим домовима здравља да ће морати да имају по један објекат, опремљен са рендген-апаратом и апаратом за лабораторију, како би се проверила крвна слика, при чему ће ту долазити сви пацијенти за које се одреди да треба да буду тестирани.

  Епидемиолози ће одређивати ко треба да дође у дом здравља да се тестира у за то тачно одређене просторије, објаснио је Лончар и истакао да кинески стручњаци сада обилазе те просторије јер у њима треба обезбедити посебне услове.

  Он је објаснио да ће, на основу одлуке о масовном тестирању, бити тестирани они људи за које епидемиолози кажу и процене да треба да буду тестирани.

  Министар је указао на то да су, поред повећања индикација за тестирање, мере социјалног дистанцирања и кућне изолације и даље основа у борби против коронавируса.

  Лончар је нагласио да одлука о тестирању неће бити никаква приватна одлука, и да наши епидемиолози, у сарадњи са кинеским стручњацима, имају тачне процедуре и правила по којима ће поступати.

  Министар је, на питање о карантину за особе које су лако оболеле, рекао да ће, када за два до три дана буду припремљени ресурси за то, сви они који су позитивни на коронавирус бити смештени у тим капацитетима.

  Такође, како је најавио, ВМА ће од сутра функционисати као цивилна болница и примаће све грађане са здравственим проблемима који немају везе са коронавирусом, док ће уместо ВМА пацијенте заражене короном примати Градска болница на Звездари.

  Премештање пацијената из Градске болнице на ВМА је већ почело, а када буду попуњене Земунска и болница „Драгиша Мишовић“ онима који су заражени короном, попуњаваће се Градска болница, будући да ту има доста прикључака за респираторе, прецизирао је Лончар.

  Он је пренео да је кинеским стручњацима било представљено више локација у Београду за прихват и смештај особа са лакшим симптомима вируса корона, а да су они изабрали Сајам, јер ту постоје неки неопходни услови.

  Лончар је објаснио да морају да постоје посебни улази за пацијенте, за лекаре, сестре и медицинско особље, као и да треба да се испуне још неки фактори како би се постигла апсолутна безбедност.

  Епидемиолог Предраг Кон најавио је да ће за приближно недељу дана на целој територији Србије бити потпуно спремни сви капацитети за нови начин борбе са коронавирусом, док ће у Београду све бити припремљено већ за пар дана.

  Он је подсетио на то да је раније концепт био да се што више развуче епидемија како би систем могао да опстане и да што мање људи умре, наглашавајући да је на почетку борба са вирусом зависила од опреме и других могућности, али да је сада сасвим друга ситуација захваљујући помоћи из иностранства.

  Здравствени радници су за сада ангажовани у четири смене, нагласио је Кон и изразио очекивање да ће успети да мотивишу и колеге из домова здравља, будући да ће у тим установама бити направљени мали корона центри, где ће долазити грађани да се тестирају.

  У складу са тим, он је прецизирао да ће сви чланови породице зараженог коронавирусом бити тестирани, као и сви са којима је био у контакту претходних 14 дана, а моћи ће да се тестирају и сви они који су дошли из иностранства и били у карантину.

  Заменица директора Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" Дарија Кисић Тепавчевић објаснила је да се повећани обим тестирања односи пре свега на здравствене раднике и особе које су имале контакт са инфицираним лицима.

  Она је навела да је суштина новог приступа да се трага за вирусом и да се не дозволи да из особе која тренутно има инфекцију пређе на нову, осетљиву особу.

  Лекари у Србији су до сада, како је објаснила, слали позитивне на коронавирус са блажом клиничком сликом у кућну изолацију, уколико су имали услове да буду смештени у посебну собу и нису живели у породици са новорођенчетом, или особом која има ослабљен имуни систем.

  Међутим, у наредном периоду ће се спроводити још стриктније мере, односно, и те особе које имају благу клиничку слику, а позитивне су на коронавирус, биће смештене у посебне објекте где ће бити под здравственим надзором, указала је Кисић Тепавчевић.

  Заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије Ивана Милошевић поновила је да тестови који се налазе у приватним клиникама нису тестови за нови коронавирус, већ су то тестови за претходне познате коронавирусе, који су узрочници обичне прехладе.

  Милошевић је нагласила да се тестирања на нови вирус врше само на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", а ускоро ће почети и у Клиничком центру Србије.

  Она је, такође, апеловала на грађане да не узимају на своју руку лекове за које се тврди да су ефикасни у лечењу коронавируса.

   

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid