Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Примена мера за помоћ привреди од половине маја

  Примена мера за помоћ привреди од половине маја

  Ел. пошта Штампа

  Vlada_republike_Srbije1 Државни секретар Министарства привреде Владе Републике Србије Драган Стевановић изјавио је данас да би примена мера за помоћ српској привреди погођеној последицама епидемије коронавируса требало да почне половином следећег месеца.

  Стевановић је у изјави за агенцију Танјуг оценио да је направљен добар и примењив пакет мера, које ће се финансирати прерасподелом постојећег буџета за 2020. годину, задуживањем на домаћем тржишту капитала, док ће трећи извор финансирања бити међународно тржиште капитала.

  Биће потребно месец, месец и по дана како бисмо могли да се технички  припремимо и усвојимо сву подзаконску регулативу, која ће да регулише и обезбеди примену мера, као и да се и сви актери припреме за њихово спровођење, објаснио је државни секретар.

  Према његовим речима, то се пре свега односи на Пореску управу, Народну банку Србије, Централни регистар обавезног социјалног осигурања и Фонд за развој.

  Он је најавио да ће на првој наредној седници Владе бити усвојен програм по којем ће се средства за ликвидност стављати на располагање привреди преко Фонда за развој.

  Стевановић је изразио очекивање да ће у врло кратком временском периоду бити дефинисана гарантна шема, коју Министарство финансија разрађује са пословним банкама и Народном банком Србије.

  Он је поновио да ће мера која подразумева доделу 100 евра сваком пунолетном грађанину бити примењена после укидања ванредног стања.

  Стевановић је рекао и да је већ на снази мораторијум на плаћање рата кредита, који је Народна банка Србије договорила са пословним банкама.

  Према његовим речима, криза изазвана коронавирусом зауставила је привредне и економске токове и још се не може говорити о конкретним последицама које оставља на српску привреду.

  Обим и интензитет последица које ова криза може да има на нашу економију пре свега зависи од чињенице колико ће дуго да траје. Што се више будемо посветили томе да она траје краће, мислим да ћемо структурно имати мање проблема и да ћемо их што пре превазићи, закључио је државни секретар.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid