Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Полагање пријемних за ученике са посебним способностима као до сада

  Полагање пријемних за ученике са посебним способностима као до сада

  Ел. пошта Штампа

  Vlada_republike_Srbije1 Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије саопштило је данас да спроводи пријављивање ученика за полагање пријемног испита за упис у специјализоване средње школе.

  Реч је о Математичкој и Филолошкој гимназији, ученицима са посебним способностима за информатику и рачунарство, музичке, балетске, ликовне и друге таленте.

  Истовремено се кандидати за упис у специјализована одељења анкетирају о могућностима у којима би се овај испит могао реализовати у кућним условима.

  Уколико се издвоје пријемни испити којима се проверавају вештине, попут цртања, сликања, свирања, певања, игре, вајања, и разматрају могућности реализације испита који су усмерени на систем папир/оловка у кућним условима може се доћи до следећих закључака:

  да су многобројни ученици већ исказали интересовање за ова специјализована одељења,

  да немају сви ученици доступну опрему за реализацију испита на даљину и да приближно 10 одсто до сада пријављених ученика није у могућности да полаже онлајн.

  Да би се испоштовао један од базичних принципа образовања, а то је подједнака доступност образовања за све ученике на целој територији Републике, Министарство ће реализацији ових испита приступити на досадашњи начин, када се епидемиолошки ризици сведу на најмању могућу меру.

  До тада ће средњим школама бити доступни подаци о броју заинтересованих ученика и предложени начини организације бесплатне онлајн припремне наставе.

  Министарство напомиње да поједине специјализоване гимназије већ организују овакав облик припреме за полагање пријемних испита.

   

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid