Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Слетео авион из Русије са лекарима и медицинском опремом

  Слетео авион из Русије са лекарима и медицинском опремом

  Ел. пошта Штампа

  Vlada_republike_Srbije1 Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић дочекала је данас на батајничком аеродрому авион којим је Руска Федерација послала у Србију осам лекара и друго особље, као и помоћ у виду опреме – респиратора, медикамената и других средстава.

  Брнабић је том приликом изразила захвалност Руској Федерацији на помоћи коју пружа Србији у борби против коронавируса и поручила грађанима да без гвоздене дисциплине, ни са свим лековима, опремом и стручњацима из разних земаља света, не можемо да победимо у овом рату.

  Она је навела да је реч о партнерској помоћи коју Руска Федерација пружа још неколико земаља света, напоменувши да је свет у овој борби постао место у којем је партнерство и заједништво важно.

  Дошли сте на дан када се плашим да смо ушли у експоненцијални раст. Свакако у том смислу ваш боравак, то што сте се брзо одазвали позиву председника Александра Вучића и мојој молби упућеној премијеру Руске Федерације значи много, истакла је премијерка.

  Она је изразила захвалност на доласку лекарских тимова са посебним јединицама за противбиолошку и противхемијску одбрану, моторним возилима за дезинфекцију и контејнерима за медицинску опрему.

  Хвала што сте дошли да пружите подршку како материјалну тако и психолошку. Хвала што сте нам изашли у сусрет, што не штедите на људству, материјалу, опреми у време када је вама и вашим грађанима најпотребнија. Молим вас да у име Владе и председника Србије пренесете захвалност за сву подршку народу Руске Федерације, нагласила је она.

  Брнабић је навела да је ово један од десет авиона који шаље председник Русије Владимир Путин, оценивши да имамо све што нам треба – наше партнере из целог света, опрему, одличне здравствене раднике, научнике и лабораторије, али да нам недостаје и гвоздена дисциплина да бисмо победили ову пошаст.

  Она је још једном упутила молбу свима да ово схвате озбиљно, поручивши да не треба да нас завара лепо време и сунце, и то што смо у петој недељи епидемије и зато што смо имали контролу.

  Само три оваква дана какав је данас са више од 300 нових оболелих и растом броја преминулих и наши капцитети су у потпуности попуњени и пуцају са свом опремом и подршком, поручила је премијерка.

  Дочеку су присуствовали и министар одбране у Влади Републике Србије Александар Вулин, амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан Харченко и највиши представници Војске Србије.

  Вулин је рекао да ће хуманитарна помоћ ојачати наш здравствени систем у борби против COVID-19, поручивши Русији и руским грађанима, да то што су учинили данас за нас, Србија никада неће заборавити.

  Боцан Харченко је рекао да се помоћ уклапа у иначе веома добре односе двеју земаља и да потврђује пријатељство, као и чврсто братство, али и спремност наших земаља да буду заједно и да сарађују још присније, не само у мирно време, већ и у тешким тренуцима.

  Руски генерал Михаил Чернишов, један од чланова посаде авиона Иљушин који је данас слетео на аеродром у Батајници, навео је да су тим првим авионом у Србију стигли официри и руководећи кадар, возила са материјалним средствима и возила за руковођење процесом, као и за оцену ситуације.

  Помоћ долази након јучерашњег разговора председника Србије Александра Вучића и председника Руске Федерације Владимира Путина.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid